Vrijwilligers aan de bal

14 februari 2007
Opinie | | Vrijwilligers

De tijd lijkt nu toch echt rijp voor een definitieve doorbraak van vrijwilligerswerk als serieus onderdeel van onze maatschappij. Natuurlijk: iedereen roept al jaren hoe onmisbaar vrijwilligers zijn. Maar de daad bij het woord?

Nu komt er eindelijk schot in de zaak. In het nieuwe regeerakkoord is een belangrijke rol ingeruimd voor mantelzorg en vrijwilligersinzet. En bij het realiseren van de ambitieuze doelstellingen rondom probleemwijken en maatschappelijke stages, zijn vrijwilligers essentieel.

Mooi, maar toch niet te vroeg juichen, waarschuwt de Vereniging van Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV). Het gaat nog lastig worden om al maatschappelijke stages te organiseren, en is ‘verplicht' sowieso wel een goed idee? Als het wat wil worden met die stages zal er flink moeten worden geïnvesteerd in vrijwilligerswerk, coördinatie en ondersteuning. Alleen dan hebben ook vrijwilligersorganisaties er wat aan.

De NOV smeedt het ijzer als het heet is en wil meteen ook maar in de SER. Terecht. Maar maak die rol wat ruimer en ga voor een SERfilantropie-zetel. Het wordt tijd om vrijwilligerswerk en filantropie eindelijk grondig in te bedden in de zo gewenste civil society. Want ze zijn in aantocht: de kritische, hoog-opgeleide baby-boomers met veel ambitie en tijd. Daar zullen zowel de overheid als vrijwilligersorganisaties héél erg hun best voor moeten doen. Bij die groep ben je er niet met een extraatje hier en wat mooie woorden daar. Anders gaan ze misschien tóch liever golfen.
 

 

NOV