Omtzigt (CDA) jaagt transparantiedebat weer aan

Omtzigt (CDA) jaagt transparantiedebat weer aan
Omtzigt (CDA) jaagt transparantiedebat weer aan
12 juli 2012
Nieuws | | Governance & Finance

Afgelopen dinsdag stelde CDA-kamerlid Pieter Omtzigt Kamervragen over een openbaar register waarin alle goede doelen moeten worden opgenomen. Omtzigt pleit voor meer inzicht in de salarissen van de bestuurders. “Die salarissen staan al sinds vorig jaar op onze website”, reageert VFI brancheorganisatie van goede doelen.

Omtzigt stelde in 2011 al voor een register op te stellen met uitgaven, salarissen en de namen van bestuurders van goede doelen. Afgelopen dinsdag zei hij dat staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) vaart moet zetten achter het wetsvoorstel om dit mogelijk te maken. “De oorverdovende stilte op de roep om meer openheid bij goede doelen moet maar eens afgelopen zijn”, schrijft hij op zijn weblog.

Eigen beloningsregeling
“Wij geven al uitgebreid openheid van zaken over de salarissen van de bestuurders”, reageert VFI. “Sinds vorig jaar staan die salarissen vermeld op onze website en zijn ze dus voor iedereen te bekijken. Bovendien heeft VFI een eigen beloningsregeling voor goede doelen, waar alle aangesloten goede doelen zich aan houden. Deze beloningregeling kent een maximum bruto jaarinkomen van 158.000 euro, afhankelijk van de zwaarte van de functie en de complexiteit van de organisatie. Uit een analyse van de salarissen bleek vorig jaar dat het gemiddelde jaarsalaris van de directeuren 99.000 euro bedroeg, een bedrag dat ver onder het vastgestelde maximum ligt.”

Reactie Omtzigt
Omtzigt is blij met de lijst van VFI, maar reageert via Twitter: "Goed dat 120 doelen in VFI verband samen open zijn over jaarrekening in salarissen. Nu de andere 29.000 nog." Ook Kennisbank Filantropie mengde zich in de Twitter-discussie met:  "Hoezo een nieuw register nodig voor ‪#transparantie‬ ‪#gd‬? @kbfilantropieverzamelt deze gegevens!" "Goed initiatief van @kbfilantropie om gegevens goede doelen te verzamelen", reageerde Omtzigt. "Maar waarom kunnen burgers en donateurs de gegevens niet zien?" Kortom: het transparantiedebat is weer helemaal opgelaaid!