Vernissage DDB4: Filantropiewereld veelkleuriger dan ooit

Een stralende nummer 1 van de DDB100 geflankeerd door Hans van Vliet, Commandant Leger des Heils (nummer 2 DDB100) en echtgenoot ZKH Prins Constantijn.
Een stralende nummer 1 van de DDB100 geflankeerd door Hans van Vliet, Commandant Leger des Heils (nummer 2 DDB100) en echtgenoot ZKH Prins Constantijn.
4 oktober 2017
Nieuws | | De Dikke Blauwe

Altijd arbitrair, natuurlijk: wie is de ‘invloedrijkste speler’ in het Nederlandse filantropische veld? (dus niet: 'de grootste filantroop') Jaargids De Dikke Blauwe koos dit jaar voor Laurentien van Oranje. Een zeer terechte keus, zo bleek uit de veelzijdige en interessante presentatie van de Jaargids op 4 oktober in Sociëteit De Witte in Den Haag. Extra goed nieuws: de filantropische wereld heeft er in lange tijd niet zo veelzijdig en dynamisch uitgezien. Zo’n tweehonderd bestuurders, oprichters en medewerkers van allerlei filantropische initiatieven (ruim de helft van de Top 100!) beleefden een feestelijke en optimistische middag mét inhoud.
 
Buzzword van de middag: inclusiviteit. Over je eigen grenzen heen kijken. Uit je veilige cocon komen en samenwerken. En dat begint natuurlijk met luisteren. Of, zoals een van de gasten het noemde: met Grote Oren Echt Luisteren. Algemene conclusie: er is heel veel aan het ‘kantelen’ in de filantropie. En er is bepaald geen sprake van cynisme.
Hoofdredacteur/presentator Charles Groenhuijsen citeerde collega Edwin Venema: ‘In het Land van Goed Doen heeft het touwtje al die jaren gewoon uit de brievenbus gehangen.’
 
Overzicht in een divers landschap: zeven typen filantropische actoren
De hoofdredactie had dit jaar getracht om de stromingen in het veelkleurige filantropische landschap te vangen in zeven categorieën, allemaal terug te vinden in De Dikke Blauwe 100 van 2017:
 
De systeemveranderaars die alle structuren omver willen werpen om de complexe problemen van deze tijd aan te pakken. Denk aan: Marjan Minnesma (Urgenda) en Jos de Blok (Buurtzorg). En natuurlijk aan Laurentien van Oranje (Stichting Lezen & Schrijven; Missing Chapter Foundation).
 
Generatie Eigenwijs (aka Millennials) die zich allereerst wereldburger voelen en niet gebonden zijn aan oude groepen, partijen en ideologieën. Denk aan: Anna Chojnacka (1% Club) en Noa Lodeizen (Young in Prison). Pragmatisme ontmoet engagement!
 
De oude vernieuwers, behorend bij organisaties met traditie. Maar tegelijkertijd ondernemende vernieuwers. Leiders die meegroeien, zoals Hans van Vliet (Leger des Heils) en Ruben van Zwieten (De Nieuwe Poort).
 
De nieuwe financials die uit de bancaire en financiële wereld migreren naar het Land van Goed Doen en daar social impact bonds, donor directed funds en fondsen op naam opzetten. Denk aan: Peter Heijen (Lendahand) en Pieter Oostlander (MZ INvest).
 
De sterke vrouwen! De filantropische sector was altijd al overbevolkt door vrouwen, maar de laatste jaren zijn ze op grote schaal doorgebroken tot de top.  Denk aan: Tineke Ceelen (Stichting Vluchteling) en Adriana Esmeijer (Prins Bernhard Cultuurfonds).
 
Tot slot: de immigranten. Niet meer weg te denken als aanjagers van allerlei gedurfde crossovers tussen klassieke ‘silo’s’ als overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke initiatieven. Frisse groep vernieuwers en branchevervagers. Denk aan: Jeroen den Uyl (Twynstra Gudde) en Pieter Omtzigt (CDA). Ander aansprekend voorbeeld: Ron Wit (van Natuur & Milieu naar Eneco).
 

Laurentien van Oranje: ‘Kijken met andermans ogen’
Ster van de middag was zonder twijfel Laurentien van Oranje-Brinkhorst, dit jaar op nummer 1 van de Dikke Blauwe 100.  Van Oranje wilde best meewerken aan deze middag, mits zijzelf een deel van het programma mocht verzorgen. Dat pakte uitstekend uit.
Van Oranje begon met haar ouders en echtgenoot in het zonnetje te zetten. ‘Zij hebben mij gevormd als wereldburger en dat is een uitstekende basis. Maar zoals iedereen ben ik ook gekleurd door mijn opvoeding en achtergrond. Daarom is het zo belangrijk om te luisteren naar totaal andere mensen, met een totaal andere achtergrond. Ik heb zóveel geleerd door te kijken met andermans ogen.’
 
Vier aansprekende gasten uit vier verschillende werelden
Van Oranje hield een kleine talkshow met vier mensen van wie zij had geleerd ‘over grenzen heen te kijken’. De vier gasten (zonder achternaam voorgesteld) kwamen niet allemaal even goed uit de verf, maar vormden samen een krachtig pleidooi voor de veelgeroemde en onontbeerlijke inclusiviteit.
Ex-gedetineerde Zakaria (Exodus), die andere ex-gedetineerden begeleidt naar de samenleving. En Morris (13), lid van een van de ongeveer tachtig Raden van Kinderen in het kader van de Missing Chapter Foundation, opgericht door Laurentien van Oranje.
Lenie (58, leerde lezen en schrijven op haar 36e), Taalambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven. En Anila (gevlucht uit Pakistan en nu statushouder) die strijdt voor meer maatschappelijke participatie van vluchtelingen.
Alle vier waren ze het erover eens dat Nederland ‘veel te veel in hokjes denkt’ en dat er niet zoiets bestaat als ‘één samenleving’. Alleen door grenzen te doorbreken en te luisteren naar anderen kunnen we werken aan een echte samenleving voor iedereen.
 
Terechte nummer 1: de ‘verschilmaker’ van 2017-2018
Laurentien van Oranje werd deskundig in het zonnetje gezet - zij is de Moeder aller Voorleesmoeders’- door Hans van Vliet (Leger des Heils, nummer 2 in de DDB100) die citeerde uit het juryverslag: ‘Zij kan prima tegen kritiek, maar niet tegen cynisme. Ze werkt nadrukkelijk niet uitsluitend op basis van haar eigen expertise, maar juist vanuit één integraal belang van allerlei partijen en belanghebbenden. Als je zo kijkt naar risico’s en kansen van maatschappelijke vraagstukken ben je vanzelf strategischer bezig. En daardoor worden de oplossingen duurzame, effectiever en efficiënter.’
Winnaar van vorig jaar, Joop van den Ende, die niet aanwezig kon zijn, feliciteerde Van Oranje in een video met haar uitverkiezing. En in die optimistische, feestelijke stemming werd een zeer geslaagde middag besloten.
Filantropie is weer alive and kicking! Als je maar buiten de gevestigde hokjes kijkt…
 
Heeft u de Jaargids 4 van De Dikke Blauwe al? De editie 2017-2018 leest als een ouderwets Zomer-/Winterboek. Vol cijfers, analyses, columns, humor, lijstjes en achtergronden. Lekker bladeren en heel lang naslaan! Bestel hier.

♦Lees ook: Laureaat Laurentien door media in het zonnetje gezet
♦Bekijk ook de fotogalerij 

 
 
‘Loslaten is de eerste stap naar oplossingen. Meer controle zal de problemen niet oplossen. Moed betekent opschalen terwijl je methode nog lang niet uitontwikkeld is’
Laurentien van Oranje
 
‘Building the bridge as you walk on it, dát moeten we durven’
Laurentien van Oranje
 
‘We moeten elkaar vaker dingen gúnnen. Dus niet halve initiatieven en wilde ideeën afbranden. Daar kan een nieuwe oplossing uit komen’
Laurentien van Oranje
 
‘Een optimist ziet de donut, een pessimist ziet het gat’
Charles Groenhuijsen, hoofdredactie De Dikke Blauwe
 
‘Goed doen is het nieuwe rijk zijn’
Charles Groenhuijsen, hoofdredactie De Dikke Blauwe
 
‘Bedrijven met meer gendergelijkheid doen het aantoonbaar beter op de beurs’
Diana van Maasdijk, Equileap
 
‘We zien nu dat bedrijven de milieuclubs links inhalen met concrete programma’s’
Ron Wit, Eneco
 
‘IKEA is een fantastische partner. Zij willen 200.000 banen creëren in vluchtelingenkampen in Jemen’
Anna Chojnacka, o.a. 1% Club
 
‘Samenleven doe je niet alleen. Onze inspiratie is het geloof’
Hans van Vliet, Leger des Heils (nummer 2 van de DDB100)
 
‘Als ze mij de weg belemmeren, trap ik ze aan de kant. Ik heb te lang gedacht dat ik dom was, terwijl ik dat absoluut niet ben.’
Lenie, Taalambassadeur Stichting Lezen en Schrijven
 
‘Ik ben veel meer dan een last voor jullie maatschappij. Ik ben een gender-expert, en een ervaren activist. En mijn hoogopgeleide man moest werken in een magazijn. We zijn juist gevlúcht vanwege onrecht. ’
Anila, ex-vluchteling uit Pakistan
 
‘Ik heb destijds bewust gekozen voor de criminaliteit. In Amsterdam West waren mijn rolmodellen criminelen en zag ik dagelijks drugs en vuurwapens. Als ik in Zuid was opgegroeid, had ik waarschijnlijk graag dokter of ingenieur willen worden.’
Zakaria, Stichting Exodus
 
‘Als je niet kunt lezen, denk je in beelden en moet je veel creatiever zijn dan al die mensen die alles met woorden doen. Iedereen zou weer moeten leren kijken en denken als een kind, zonder vooroordelen’
Lenie, Taalambassadeur Stichting Lezen en Schrijven
 
‘Meestal beginnen mensen al aan hun antwoord als kinderen nog aan het praten zijn. Terwijl ze juist veel van ons kunnen leren als ze hun oren open zetten.’
Morris (13), Dialoog met Kinderen, Missing Chapter Foundation
 
2/2