Toon alles (3)

Vernissage DDB4: Filantropiewereld veelkleuriger dan ooit

4 oktober 2017, 14:00
Een stralende nummer 1 van de DDB100 geflankeerd door Hans van Vliet, Commandant Leger des Heils (nummer 2 DDB100) en echtgenoot ZKH Prins Constantijn.
Een stralende nummer 1 van de DDB100 geflankeerd door Hans van Vliet, Commandant Leger des Heils (nummer 2 DDB100) en echtgenoot ZKH Prins Constantijn.
Altijd arbitrair, natuurlijk: wie is de ‘invloedrijkste speler’ in het Nederlandse filantropische veld? (dus niet: 'de grootste filantroop') Jaargids De Dikke Blauwe koos dit jaar voor Laurentien van Oranje. Een zeer terechte keus, zo bleek uit de veelzijdige en interessante presentatie van de Jaargids op 4 oktober in Sociëteit De Witte in Den Haag. Extra goed nieuws: de filantropische wereld heeft er in lange tijd niet zo veelzijdig en dynamisch uitgezien. Zo’n tweehonderd bestuurders, oprichters en medewerkers van allerlei filantropische initiatieven (ruim de helft van de Top 100!) beleefden een feestelijke en optimistische middag mét inhoud.
 
Buzzword van de middag: inclusiviteit. Over je eigen grenzen heen kijken. Uit je veilige cocon komen en samenwerken. En dat begint natuurlijk met luisteren. Of, zoals een van de gasten het noemde: met Grote Oren Echt Luisteren. Algemene conclusie: er is heel veel aan het ‘kantelen’ in de filantropie. En er is bepaald geen sprake van cynisme.
Hoofdredacteur/presentator Charles Groenhuijsen citeerde collega Edwin Venema: ‘In het Land van Goed Doen heeft het touwtje al die jaren gewoon uit de brievenbus gehangen.’
 
Overzicht in een divers landschap: zeven typen filantropische actoren
De hoofdredactie had dit jaar getracht om de stromingen in het veelkleurige filantropische landschap te vangen in zeven categorieën, allemaal terug te vinden in De Dikke Blauwe 100 van 2017:
 
De systeemveranderaars die alle structuren omver willen werpen om de complexe problemen van deze tijd aan te pakken. Denk aan: Marjan Minnesma (Urgenda) en Jos de Blok (Buurtzorg). En natuurlijk aan Laurentien van Oranje (Stichting Lezen & Schrijven; Missing Chapter Foundation).
 
Generatie Eigenwijs (aka Millennials) die zich allereerst wereldburger voelen en niet gebonden zijn aan oude groepen, partijen en ideologieën. Denk aan: Anna Chojnacka (1% Club) en Noa Lodeizen (Young in Prison). Pragmatisme ontmoet engagement!
 
De oude vernieuwers, behorend bij organisaties met traditie. Maar tegelijkertijd ondernemende vernieuwers. Leiders die meegroeien, zoals Hans van Vliet (Leger des Heils) en Ruben van Zwieten (De Nieuwe Poort).
 
De nieuwe financials die uit de bancaire en financiële wereld migreren naar het Land van Goed Doen en daar social impact bonds, donor directed funds en fondsen op naam opzetten. Denk aan: Peter Heijen (Lendahand) en Pieter Oostlander (MZ INvest).
 
De sterke vrouwen! De filantropische sector was altijd al overbevolkt door vrouwen, maar de laatste jaren zijn ze op grote schaal doorgebroken tot de top.  Denk aan: Tineke Ceelen (Stichting Vluchteling) en Adriana Esmeijer (Prins Bernhard Cultuurfonds).
 
Tot slot: de immigranten. Niet meer weg te denken als aanjagers van allerlei gedurfde crossovers tussen klassieke ‘silo’s’ als overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke initiatieven. Frisse groep vernieuwers en branchevervagers. Denk aan: Jeroen den Uyl (Twynstra Gudde) en Pieter Omtzigt (CDA). Ander aansprekend voorbeeld: Ron Wit (van Natuur & Milieu naar Eneco).
 
gerelateerde items