Alle handjes helpen: van zzp tot multinational

2 januari 2020, 06:00
Alle handjes helpen: van zzp tot multinational
Alle handjes helpen: van zzp tot multinational
Na mijn vorige bijdrage Goed voorbeeld doet (hopelijk) goed volgen, kreeg ik op LinkedIn een goede vraag van Heleen van Egmond. Zij vroeg mij of MBO (Maatschappelijk Betrokken Ondernemen) ook van toepassing is op zelfstandigen of ZZP’ers? Een hele goede vraag, waar ik graag verder op in ga. Ook zal ik hierbij maatwerkoplossingen voor het lokale MKB betrekken. 
 
MBO/MVO-initiatieven worden vaak gestart en uitgevoerd door grote multinationals, de big boys and girls, om het maar zo uit te drukken. Denk bijvoorbeeld aan Red Bull in Artis, KPMG met het Jan Hommen Scholarship en natuurlijk Atlassian. Zoals Heleen terecht vraagt, is dit ook toepasbaar op het MKB en voor zelfstandigen? Mijn antwoord hierop is volmondig: ja!
 
Take the Charity Challenge
Eind vorig jaar organiseerde Rico den Burger de Charity Challenge. Rico heeft een succesvol communicatieadvieskantoor dat graag zijn expertise wil inzetten voor het goede doel. Zijn opzet was effectief en simpel: Een werkdag heeft acht uur, dus Rico stelt acht uur beschikbaar om aan MBO/MVO te doen. Verdeeld over vier uur advies voor bestaande klanten, waarbij het uurtarief ging naar een goed doel naar keuze, in dit geval New Story. De andere vier uur stonden in het teken van een pro deo-advies aan sociale organisaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zorginstelling Amsta. Een prachtige invulling die goed past in het MVO-DNA van een kleinere organisatie. 
 
Rico zegt hier zelf over: ‘Veel organisaties leveren wel degelijk een bijdrage aan de maatschappij, maar slechts abstract of summier omdat ze een kleine speler in een grote industrie of economie zijn. Door de directe verbintenis aan te gaan met een goed doel of initiatief kun je jouw impact als organisatie tastbaar, concreet en praktisch maken. Daar leer je van, haal je plezier uit en maak je de wereld direct mooier meer.’
 
Dus: Ook voor het MKB!
Naast de oplossing van Rico zijn er nog talloze andere mogelijkheden voor het MKB. Er zijn namelijk veel partijen die lokaal geworteld zijn en een link hebben met maatschappelijke organisaties om MVO/MBO-activiteiten te begeleiden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Impact MattersStichting Present en Samen voor Eindhoven.
 
gerelateerde items