Unicef-topman stapt op na seksuele intimidatie bij Save the Children

Forsyth vertrekt omdat Unicef en Save the Children schade kunnen oplopen door de affaire.
Forsyth vertrekt omdat Unicef en Save the Children schade kunnen oplopen door de affaire.
23 februari 2018
Nieuws | | Goede doelen

Justin Forsyth, onderdirecteur van Unicef, is opgestapt na beschuldigingen van seksuele intimidatie. Bij zijn vorige werkgever, hulporganisatie Save the Children, zou hij vrouwelijke collega's ongepaste berichten hebben gestuurd en foute opmerkingen hebben gemaakt over hun kleding.
 
Forsyth werkte tot 2016 voor Save the Children en in de jaren voorafgaand aan zijn vertrek (2011 tot en met 2015) zou hij ongepaste opmerkingen hebben gemaakt naar vrouwen. Dat maakte de hulporganisatie afgelopen week bekend. Forsyth zou inmiddels excuses hebben aangeboden aan de betrokkenen. De Brit zegt dat hij dan ook niet vertrekt vanwege de fouten die hij heeft gemaakt in het verleden, maar omdat hij wil voorkomen dat Unicef en Save the Children schade oplopen door de affaire.
 
‘Toxic leadership’
Brie O'Keefe, een voormalig werknemer bij Save the Children, zegt dat een aantal medewerkers op de hoogte was van het gedrag van de heer Forsyth, maar bang was voor de gevolgen voor de organisatie als ze zich hierover uitspraken. Ze zegt dat Forsyth was binnengebracht om 'de boel op te schudden' bij de organisatie, maar dat resulteerde in ‘toxic leadership’, compleet met driftbuien, schreeuwen en respectloos gedrag. ‘Hij heeft geen enkele verantwoordelijkheid voor deze cultuur op zich genomen’, aldus O’Keefe tegen de BBC.
 
Drie onderzoeken
Save the Children meldt dat er in 2015 bezorgdheid was geuit over ‘ongepast gedrag en opmerkingen’ door Forsyth. Vervolgens zijn drie afzonderlijke onderzoeken gedaan naar klachten van vrouwelijke werknemers, maar er kon geen wangedrag worden vastgesteld. Met excuses van Forsyth aan de werknemers was de kous af en er volgde geen formele sanctie tegen hem.
 
Unicef: ‘Niet op de hoogte’
Een woordvoerder van Unicef ​​meldt dat de organisatie niet op de hoogte was van de klachten tegen Forsyth toen ze hem aannamen in 2016. Ook zijn er geen aanwijzingen van wangedrag van Forsyth binnen Unicef. De VN-kinderorganisatie heeft het ontslag van Forsyth geaccepteerd.
 
Hulpverleningsinstanties onder vuur
Verschillende hulpverleningsinstanties liggen momenteel onder vuur wegens grensoverschrijdend gedrag van medewerkers. Personeel van Oxfam zou seksfeesten hebben gehouden op het door een aardbeving getroffen eiland Haïti en Oxfam-baas Roland Van Hauwermeiren heeft toegegeven dat hij er een seksuele relatie had met een vrouw waarvan de familie afhankelijk was van Oxfam-hulp. Ook gaf Plan Nederland openheid van zaken over seksueel misbruik door medewerkers. Tussen juli 2016 en juni 2017 werden er zes gevallen van misbruik bij de organisatie gemeld, die respectievelijk werden gepleegd door één medewerker en vijf vrijwilligers. Volgens Plan waren bij geen van deze gevallen Nederlandse medewerkers betrokken.
Artsen zonder Grenzen maakte bekend dat er afgelopen jaar wereldwijd 24 gevallen van seksueel wangedrag zijn gemeld. Details daarover zijn nog niet vrijgegeven. En gisteren kwam naar buiten dat ook het Rode Kruis een onderzoek is gestart. In een besloten Facebookgroep hebben internationale Rode Kruis-medewerkers melding gemaakt van wangedrag bij het Rode Kruis.