Gifbeker Haïti mogelijk nog niet leeg voor goede doelen

17 februari 2018, 10:00
De president van Haïti komt met nieuwe beschuldigingen, maar daarvoor zijn nog geen bewijzen aangedragen. 
De president van Haïti komt met nieuwe beschuldigingen, maar daarvoor zijn nog geen bewijzen aangedragen. 
President Jovonel Moise van Haïti heeft tegenover persbureau Reuters verklaard dat hij meer onderzoek wil naar hulporganisaties die na de aardbeving van 2010 in zijn land actief waren. In een interview met Reuters noemt hij het schandaal rond Oxfam ‘het topje van de ijsberg’.’Het is niet alleen Oxfam. Er zijn andere ngo's die precies hetzelfde doen, en de informatie intern houden’, aldus Moise. ‘Ook andere organisaties die hier sinds 2010 zijn moeten worden onderzocht.’
 
Moise noemt tegenover Reuters expliciet Artsen zonder Grenzen. Volgens hem zijn er indertijd zeventien mensen van die hulporganisatie uit het land teruggetrokken wegens wangedrag, zonder dat er details bekend zijn gemaakt. Het is echter niet duidelijk waarop Moise doelt. Artsen zonder Grenzen zegt de opmerkingen van Moise te zullen onderzoeken. Een woordvoerder zegt blij te zijn met toezicht en seksueel wangedrag niet te tolereren.
 
Seksfeesten
Afgelopen week kwam Oxfam in het nieuws na beschuldigingen over seksfeesten op Haïti in de nasleep van de aardbeving. De hulporganisatie bood excuses aan, hoewel de man die de spil van het schandaal vormt de verhalen ontkent. Het schandaal had ook gevolgen voor het Nederlandse Oxfam Novib. Hoewel er geen Nederlandse medewerkers deelnamen aan de orgies, ontving ook de Nederlandse afdeling van Oxfam veel boze en teleurgestelde reacties. Intussen zegden honderden donateurs op bij de organisatie.
Artsen zonder Grenzen maakte deze week bekend dat er afgelopen jaar wereldwijd 24 gevallen van seksueel wangedrag waren gemeld. Details daarover werden (nog) niet vrijgegeven.

(Bron: Reuters)
gerelateerde items