‘Lincoln, een geniaal politicus’

28 november 2012, 04:00
‘Lincoln, een geniaal politicus’
‘Lincoln, een geniaal politicus’
Je hoort het vaak: (top-) managers en bestuurders die zeggen dat ze geen managementboeken lezen. Nu ben ik niet zo erg geneigd dat te geloven; natuurlijk kun je ver komen met talent en toewijding – maar een beetje theorie of toegepaste wetenschap kan toch ook geen kwaad? Nu schijnt er geen taboe te zitten op het lezen van biografieën. Tenminste… op historische biografieën, want de biografie van een hedendaagse ondernemer schijn je ook nauwelijks te mogen lezen – met uitzondering van die van Steve Jobs dan weer. Kortom: Amy Groskamp apres la lettre… Oftewel Jort Kelder citerend: “Hoe heurt het eigenlijk?”

Deze Tweels Tweak is volkomen politiek correct. De recensie van een historische biografie. En wat voor een: Lincoln, een geniaal politicus is een fantastisch boek, een echte ‘pageturner’. Er zijn inmiddels duizenden biografieën verschenen over Lincoln, maar deze is waarschijnlijk een van de beste; en dan ook nog geschreven door een Nederlander: Amerika-deskundige Frans Verhagen.

Het begin van dit boek is wat moeilijk door te komen, met een (te) uitgebreide uitleg van de, ingewikkelde, Amerikaanse politiek en dito kiesstelsel. Maar als je daar doorheen bent, word je gegrepen door het levensverhaal van Abraham Lincoln, die te boek staat als de beste president die Amerika ooit heeft gehad.

Verhagen beschrijft Lincolns nederige afkomst, zijn opklimmen naar de top en zijn presidentschap. Daarbij ligt de nadruk op zijn politieke carrière: de tegenstrevers waarmee hij van doen had, de politieke en maatschappelijke kwesties, waaronder de burgeroorlog en het debat rond de slavernij in de zuidelijke staten. Wat dat laatste betreft wordt overigens ook duidelijk dat het Lincoln niet primair ging om de bevrijding van de slaven, een romantisch beeld dat post heeft gevat – onder andere door tv-series als North and South.

Lincoln is een mythische figuur geworden. Velen zijn door hem aan gaan nemen dat leiderschap niet kan worden aangeleerd, maar dat het aankomt op karakter. Deze mythe van de selfmade, ‘niet-politieke’ politicus is nog altijd populair. Zelden zat er echter een meer geslepen politicus in het Witte Huis dan hij. Maar het kwam ook zelden voor dat een politicus zo grootmoedig en geduldig was als Lincoln. De combinatie van deze eigenschappen vormde de sleutel tot zijn succes. Ook interessant: de wijze waarop hij zijn regering samenstelde. Geen jaknikkers, zoals gebruikelijk was, maar complementaire karakters. Daarover is overigens een paar jaar geleden een zeer interessant boek verschenen (Team of Rivals, door Doris Kearns Goodwin, een boek dat Barack Obama als zijn favoriet bestempelt). Lincoln was daarnaast ook een briljant strateeg en ‘communicator’, de eerste Amerikaanse president die de media wist te mobiliseren.

Kortom: prachtig boek, goed geschreven. Een ‘must-read’ in de Kerstvakantie voor iedereen die geïnteresseerd is in politiek, geschiedenis, media, strategie en leiderschap. En dat zou toch iedere Filanthropium-genoot moeten zijn…
 

►Lincoln, een geniaal politicus  is geschreven door Frans Verhagen en uitgegeven door Veen Magazines/Historisch Nieuwsblad (ISBN 9789085711032). Het boek (hardcover) telt 380 pagina’s en kost € 39,95. Voor wie meer wil weten over Lincoln en zijn biografie: http://www.radio1.nl/items/60660-amerikaanse-presidenten-abraham-lincoln
gerelateerde items