Vijf leestips voor de kerstvakantie

17 december 2012, 11:58
Vijf leestips voor de kerstvakantie
Vijf leestips voor de kerstvakantie
De kerstvakantie komt eraan. Bij uitstek de periode om weer eens bij te lezen - en dan niet met alleen zakelijk leesvoer. Daarom: voor onder de kerstboom een vijftal leestips van Filanthropium’s eigen lettervreter, Marc van den Tweel.

1. De man die nee zei, H.L. Wesseling
De man die nee zei is de biografie van Charles de Gaulle (1890-1970). De Gaulle werd in 2005 gekozen tot 'grootste Fransman aller tijden'. Hij wordt tegenwoordig door vrijwel alle Fransen, van links tot rechts, bewonderd en zijn ideeën zijn algemeen aanvaard. Toch is dat niet altijd het geval geweest, want op vele momenten in zijn leven zei De Gaulle ‘non’, vaak tegen de heersende opinie in. Meest memorabele moment was natuurlijk toen hij nee zei, in 1940, toen maarschalk Pétain verklaarde dat Frankrijk de strijd moest staken. De man die nee zei is rijk aan informatie en vlot en meer dan uitstekend geschreven, een topprestatie van een van onze toonaangevende hoogleraren geschiedenis: prof. dr. H.L. Wesseling. Een fascinerend boek voor geïnteresseerden in leiderschap, geschiedenis, krijgskunde en politiek. Absolute aanrader!

2. Zestien miljoen Nederlanders, Pieter Winsemius
In opdracht van de WRR bezocht Pieter Winsemius de afgelopen jaren talloze plaatsen in ons land om te onderzoeken hoe het staat met het vertrouwen van de mensen, in hun buurt, in hun school, in de overheid. Dat leverde een zeer beknopt (72 pagina’s) boekje op dat conclusies trekt over bestuurslagen die slecht op elkaar aansluiten, problemen die te laat op de maatschappelijke agenda komen, verkokering en het korte termijn denken van de politiek. Winsemius scheert over deze issues heen en geeft op dito wijze suggesties voor oplossingen en denkrichtingen. Eigenlijk is het in die zin een soort regeerakkoord. Ook het type regeerakkoord dat bij de huidige coalitie zou passen overigens: het verbindt de thema’s van de PvdA (sociale cohesie) op een mooie manier met die van de VVD (geloof in eigen kunnen en verantwoordelijkheid). Jammer genoeg is er zo’n regeerakkoord niet gekomen, maar is er een ‘uitruilspreadsheet’ voor in de plaats gekomen. Volgende keer Winsemius vragen dus. Nou ja, goed, het werkje van Winsemius is inspirerend leesvoer voor beleidsmakers en bestuurders van maatschappelijke organisaties.

3. Communicatie NU, Betteke van Ruler
Communicatie NU is een soort update van de stand van het vak communicatiemanagement anno 2012. Onder redactie van prof. dr. Betteke van Ruler komen honderd professionals, docenten en wetenschappers aan het woord over ‘het nu en de toekomst van het vak’- in essays, columns, reportages en interviews. Een aardig werk waarin, door de opzet en ook de vormgeving als ‘glossy’, zowel directeuren als communicatiemanagers voldoende van hun gading kunnen vinden. Prima boek om doorheen te zappen.

4. Onder zeil, Matthijs Buikema
In Onder zeil reconstrueert journalist Matthijs Buikema een medische fout. Na een eenvoudige ingreep wordt de toestand van patiënt Wytze Patijn kritiek. In dit boek beschrijft Buikema hoe dit kon gebeuren, wat de impact van de fout was – niet alleen voor de patiënt, maar ook voor familie, zorgverleners en ziekenhuisbestuurders. Over crisismanagement zijn heel wat boeken verschenen en over ‘medische missers’ lezen we regelmatig in de krant – maar dit is een uniek boek(je), omdat het beide zaken combineert en van binnenuit beschrijft. Interessant, maar ook nuttig voor iedere bestuurder.

5. Beter, Maarten van der Weijden
In 2008 won Maarten van der Weijden Olympisch Goud op de tien kilometer openwaterzwemmen in Beijing. Dat markeerde het einde van een lange weg naar de top. In 2001 werd bij hem namelijk acute lymfatische leukemie geconstateerd. Beter is een indringend en ontroerend boek over toeval, pech en geluk in het leven. Ik kreeg het van een collega bij KWF cadeau en al lezende liet het mij, wederom, beseffen dat persoonlijke verhalen het belang van het werk van goede doelen zoveel meer duidelijker kunnen maken, dan wat dan ook. Laten we vooral doorgaan met ons werk inzichtelijk en aansprekend te (blijven) maken; dat is dan tegelijk ook mijn nieuwjaarswens voor 2013…!
 
gerelateerde items