De microtrends van Nederland

De microtrends van Nederland
De microtrends van Nederland
3 maart 2010

Trendwatcher Adjiedj Bakas staat te boek als een boeiende en humoristische visionair. Een man die kennis aan entertainment koppelt en daarmee "infotainment" levert. Wie heeft hem niet ooit gezien op een congres? Zijn luchtigheid is ook waarom hij hier en daar weerstand oproept. Bakas trekt zich daar ogenschijnlijk niets van aan. Zo laat hij in zijn boek "Microtrends Nederland", in gastcolumns, niet alleen gerespecteerde bankiers als Pim Mol (Rabobank en Transparant Prijs) en Chinadeskundigen (Annette Nijs) aan het woord, maar ook omstreden persoonlijkheden als tv- en radiomaker Prem Radhakishun en postivo-goeroe Emile"Tsjakka" Ratelband. Waarschijnlijk is dat ook de charme van Bakas, die zichzelf positioneert als een "straatmadelief", die reist, leest en met iedereen praat en in staat is om dat te vertalen naar trends.

Veelschrijver Bakas maakte vooral naam met zijn gezaghebbende boek "Megatrends". In dat boek beschreef hij op basis van de cycli in de moderne economie (voor wie goed opgelet heeft bij economie: Kondratieff-golven), de trends die tijdens zo'n periode dominant zijn. In zijn boek "Microtrends Nederland" geeft Bakas de kleinere, onderliggende trends weer, die in een periode van drie tot vijf jaar een rol spelen in de maatschappij.

Een voorbeeld: in 1967 waren internet, internetbankieren, internetwinkelen en de thuis-pc al bedacht. Maar in de kranten en tv-programma's van toen was er niets van te zien. Dat was dus een microtrend: iets dat klein is, dat groeit buiten de "waan van de dag" en dat later heel groot wordt. Zo zijn er op dit moment tientallen microtrends in ontwikkeling die ons leven, wonen,vrijetijdsbesteding, werken, energieverbruik en gezondheid de komende jaren ingrijpend gaan veranderen.

 In zijn nieuwe boek brengt trendwatcher Adjiedj Bakas meer dan veertig (Nederlandse) microtrends, gegroepeerd in zes thematische clusters, in beeld. Een paar (intrigerende) hoofdstuktitels: zebrahuwelijken, spiritueel toerisme, mozaïeksamenleving, digitale immigratie, world sourcing, wisdom of crowds, tipping points, Aziatisering, revitalisering van de regio, de veiligheidsutopie, het einde van privacy, nieuwe vormen van mobiliteit, dierenterrorisme, eco-chic, permanente onrust en de politiek als platenmaatschappij. Deze microtrends weet Bakas kort, krachtig en overtuigend neer te zetten in een, overigens, prachtig vormgegeven boek.

Worden die trends allemaal werkelijkheid? Waarschijnlijk niet, maar in HP/De Tijd van15 januari 2010 waar een aantal trendwatchers "op de pijnbank gelegd werden", claimde Bakas een slagingspercentage van 70%. En dat is meer dan gerenommeerde instituten, zoals het Sociaal Cultureel Planbureau, kunnen!


Eindoordeel: "MicrotrendsNederland" is onderhoudend, geestig, informatief en biedt "food for thought".Wie bezig is met de toekomst - en wie is dat niet? - zou dit boek echt eens ter hand moeten nemen. Vanwege het gebrek aan urgentie geen "must-read", maar zeker wel een "nice-to-read". Tweels Tweak rapportcijfer: 7,5. Of wellicht toch een 8?

 ►"Microtrends Nederland" is geschreven door Adjiedj Bakas en uitgegeven door Scriptum. Het boek telt 243 pagina's en kost € 19,95. ISBN 978-90-5594-640-2.

 


TIP: 
Tot slot nog een tip voor de meer praktisch ingestelden onder ons (met een kortere horizon): tweemaandelijks laat Het Financieele Dagblad, samen met The Economist, het magazine "FD Outlook" verschijnen. De decemberuitgave ligt nog steeds in de winkel en heeft als titel "De wereld in 2010." Deze FD Outlook (137 pagina's) schetst de belangrijkste trends, scenario's en prognoses voor 2010. Prijs: € 7,95. Aanbevolen!