Bill Clintons GIVE

18 oktober 2007, 08:59
Bill Clintons GIVE
Bill Clintons GIVE

Afgelopen week was hij weer in Nederland: Bill Clinton. Bij Donner in Rotterdam stonden zo'n duizend mensen in de rij om zijn nieuwste boek ("GEEF") te laten signeren. Martin Bril schreef in de Volkskrant dat het leek op een wachtrij voor een wonderbaarlijke genezing. Inderdaad: van een religieuze happening had het wel iets weg. Want mijn inschatting is dat slechts een deel van de aanwezigen het boek echt gaat lezen. Nee, men was er om Clinton de hand te schudden en hem te horen zeggen: "nice to finally meet you...". Nu ben ik de laatste om daar cynisch over te doen: ik hou van die man...

In de jaren na zijn presidentschap heeft Clinton fantastische resultaten geboekt in de strijd tegen Hiv/Aids en mobiliseert hij nu de wereld in het gevecht tegen klimaatverandering. In "GEEF" doet hij een (bredere) oproep om de wereld te verbeteren, waarbij hij een zeer prominente rol toekent aan de "civil society". "Mijn hoop is," schrijft hij, "dat de mensen en de verhalen in dit boek anderen bezielen, harten raken en duidelijk maken dat burgeractivisme een effectieve manier is om de wereld te veranderen." Zijn boek is vooral een oproep aan het grote publiek om zich hard te maken voor maatschappelijke initiatieven. Clinton schrijft daarbij over mensen en (Goede Doelen-) organisaties die zich inzetten voor een betere wereld, en over de voldoening die ze ervaren door te geven. Dat sluit mooi aan bij de uitspraak die ik laatst van een Amerikaanse fondsenwerver hoorde: "fundraising is not begging, but giving people ability to express themselves". Kortom: eigenlijk is "GEEF en verander de wereld" één grote promo voor onze sector!

Jammer is dat de voorbeelden die Clinton etaleert vooral die zijn van Amerikaanse organisaties en personen (bekendheden) uit zijn eigen netwerk. Dat neemt niet weg dat er ook ontroerende, kleinschalige voorbeelden gegeven worden èn aandacht voor één niet Amerikaans initiatief: de Nationale Postcode Loterij. Meer dan terecht lijkt me!

Geen boek om in één ruk uit te lezen, want - hoewel goed geschreven - na een pagina of vijftig heb je je dagelijkse portie politieke correctheid wel weer binnen (en wordt het allemaal wel erg braaf). Maar beslist een boek dat je even later weer ter hand neemt, want de voorbeelden - op het gebied van onderwijs, gezondheid, arbeidsomstandigheden en natuur - zijn interessant en zetten aan tot nadenken.

De Goede Doelen-bestuurder die zijn vakliteratuur een beetje bijhoudt zal in het boek van Clinton nagenoeg niets nieuws aantreffen. "Geef en verander de wereld" is een aardig boek dat u en ik wellicht ook geschreven zouden kunnen hebben, waarna het waarschijnlijk snel bij De Slegte terecht zou komen overigens.

Dat neemt niet weg dat dit boek toch thuishoort in de boekenkast van iedere civil societyprofessional. Niet alleen omdat dit het eerste boek over de sector is dat een bestseller gaat worden. Nee, de kracht van het boek zit hem in de afzender. Een man die met zijn boek waarschijnlijk velen op de wereld zal motiveren om in beweging te komen. Het charisma, de autoriteit en het optimisme van Bill Clinton zorgen daarvoor, onder andere met zinnen als: "We all have the capacity to do great things." Mooi toch? Kortom: beslist kopen.

"GEEF en verander de wereld" is uitgegeven door Balans. ISBN: 978 90 501 8869 2. Prijs € 19,50.

gerelateerde items