Bravo voor de Brave Burger!

Beeld: Marija Zaric / Unsplash
Beeld: Marija Zaric / Unsplash
20 januari 2022

Tweels Tweak

In het pittige debat dat, hier-en-daar, rond coronamaatregelen ontstaat worden mensen die de voorschriften van onze overheid volgen door radicale elementen soms als ‘schapen’ aangeduid. Kuddedieren, volgers. En dat is dus nìet complimenteus bedoeld. Integendeel: de intentie is de ultieme diskwalificatie.

Nu kun je ook anders naar schapen kijken. Het zijn namelijk buitengewoon sociale dieren, die oog hebben voor de ander. Eigenlijk zoals de meeste Nederlanders dus. De meeste van onze landgenoten zijn namelijk braver (lees: verantwoordelijker) dan de media ons doen geloven. Niet iedereen is ‘in verzet’. Integendeel zou je bijna zeggen.

Natuurlijk: Corona heeft ons veel ellende gebracht. Sociale samenhang staat onder druk. Isolement en polarisatie rukken op, het is moeilijk om het verenigingsleven overeind te houden. En tegelijkertijd zie ik de upside. Ik zie hoe het maatschappelijk middenveld en ‘gewone Nederlanders’ verantwoordelijkheid nemen, initiatief tonen, adaptief vermogen ontwikkelen. Proberen er het beste van te maken.

Campagnes van ‘gewone’ mensen om lokale ondernemers te ondersteunen, een boodschappenservice die voor besmette mensen wordt opgezet, bezoeken aan eenzame personen. Soms door individuen en vaak ook door (of in combi met) organisaties als Zonnebloem en Rode Kruis, die hun raison d'être anno nu heel goed laten zien. Prachtige initiatieven – en alom aanwezig. Of wat te denken van het adaptief vermogen dat ik bij sportverenigingen continue zie. Het volatiele overheidsbeleid (de ene week zijn competities toegestaan en trainen niet – en een week later is het precies omgekeerd) heeft in die wereld destructieve gevolgen. Maar verenigingsvrijwilligers weten er iedere keer weer het beste van te maken, met een scherp ontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel voor de gezondheid van hun leden. Ik vind het indrukwekkend.

Ik zou daarom willen zeggen: Bravo voor de Brave Burger! Zij verdienen een eerbetoon voor hun verdiensten voor de samenleving. Aan deze ‘doeners’ hebben we in een tijd van malheur meer dan aan de ‘schreeuwers’.

En als ik dan toch bezig ben, een oproep aan het nieuwe Kabinet. Deze crisis laat, immers – en wellicht meer dan ooit, de kracht zien van het Maatschappelijk Middenveld en de Nederlandse burger. Geef hen de komende jaren ruimte om verantwoordelijkheid te nemen. Het is bij hen in goede handen. Dat blijkt nu, meer dan ooit.

**************************************************************************

Meer over burgerschap, filantropie en vrijwilligerswerk is te lezen in het boek Marktgericht, missiegedreven dat Marc van den Tweel schreef. Marktgericht, missiegedreven kost €19,99 en is verkrijgbaar via de boekhandel of in de webshop van Walburg Pers.

Tweels Tweak wordt op persoonlijke titel geschreven door Marc van den Tweel. Van den Tweel is algemeen directeur van sportkoepel NOC*NSF en toezichthouder bij het Rijksmuseum van Oudheden. Voorheen was hij algemeen directeur bij Natuurmonumenten en Ronald McDonald Kinderfonds en marketingdirecteur bij het Wereld Natuur Fonds.

►Ga naar Marc zijn eigen pagina op deze website, waarop zijn columns en berichten over hem zelf staan verzameld: klik hier.