Total Expense Ratio

Total Expense Ratio
Total Expense Ratio
8 februari 2011

Recent las ik een artikel in FM waar een medewerker van Cordaid mijn favoriete zin gebruikte:

"De gemiddelde kosten van onze fondswerving bedragen 14% van het bedrag wat jaarlijks bij ons binnenkomt. Dat betekent concreet dat van uw gift van €10,- een bedrag van €8,60 ten goede komt aan de hulpverlening."

Die zin kom je in allerlei varianten regelmatig tegen bij goede doelen-woordvoerders. Die zin is echter misleidend. Niet een beetje misleidend: het is onzin. Onzin die ooit, in een grijs verleden, door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF), met allerlei goede bedoelingen, in het leven is geroepen. Men wilde een ijkpunt en toen is gekozen voor ‘kosten fondsenwerving'.

Inmiddels is het hele goede doelencircus, inclusief al hun accountants, jaarlijks aan het berekenen hoe ze die kosten toch maar zo gunstig mogelijk in beeld kunnen krijgen (‘Kunnen we echt niet meer kosten op educatie boeken..?') , waarbij het dus lijkt of die kosten fondsenwerving van enig belang zijn voor iets.

Welnu, het moet nog maar eens hardop gezegd worden: dat is niet zo. "Kosten fondsenwerving" is een nutteloos cijfer, zeker als het gaat leiden tot de conclusie dat uw gift - na aftrek ‘kosten fondsenwerving' - vervolgens dus geheel ten goede komt ‘aan de hulpverlening'. Want dat is natuurlijk onzin.

Van het tientje dat aan Cordaid gegeven wordt, gaat één euro en veertig cent naar de kosten fondsenwerving. Kijken we even naar de Cordaid-cijfers 2009 op de website van het CBF....

Totale inkomsten bedroegen €182.086.000. Som der lasten bedroeg €173.437.000. Dus het ‘resultaat', c.q. in dat jaar niet gebruikte geld, bedroeg € 8.649.000.
Nu even kijken naar die lasten middels de kostenspecificaties.
Dan laat je natuurlijk publiciteit en communicatie, personeelskosten, huisvestingskosten, kantoor- en algemene kosten weg als je wil weten hoeveel er gegeven is aan de hulpverlening.

Conclusie; er is € 145.805.000 gegeven aan de hulpverlening. Dus er is € 182.086.000 minus € 145.805.000 = € 36.281.000 niet besteed aan de hulpverlening.

Ik begrijp dat die zesendertig miljoen Euro ergens een rol heeft gespeeld, of nog zal gaan spelen bij de totstandkoming van die hulpverlening, maar dat is nu even niet het punt. Het punt is simpelweg dat de Total Expense Ratio (TER) naar mijn mening in 2009 20% bedroeg. Dus van iedere tien Euro kwam bij Cordaid in 2009 acht Euro ten goede aan de hulpverlening.

Veertien procent, twintig procent. Dat verschil valt toch wel mee? Zeker. De organisatie met twintig procent aan totale kosten tegen de organisatie met veertien procent aan totale kosten heeft ‘slechts' veertig procent hogere kosten EN kan netto minder uitgeven aan het doel. Anders omschreven: zes procent van €182.086.000 is €10.925.160 (zeg maar elf miljoen Euro).

Wel eens op een regenachtige avond gecollecteerd ?