Toon alles (3)
Edwin Venema

2016 was een topjaar voor mega-donaties in filantropisch mekka VS

3 januari 2017, 09:00
Het afgelopen jaar was een major donor topjaar in de VS. Waren er in 2015 nog zes donoren met giften van meer dan 100 miljoen dollar elk; in 2016 waren dat er maar liefst twaalf die op de traditionele ranglijst van The Chronicle of Philanthropy prijken. De grootste giften waren die van investeerder-kunstverzamelaar Nicolas Berggruen en van mede-oprichter van Nike Phil Knight en echtgenote Penny. Berggruen en het echtpaar Knight doneerden ieder een half miljard dollar aan het goede doel.

Berggruen Institute

Berggruen schonk het geld via een stichting die mede zijn eigen Berggruen Institute financiert: een publieke denktank die vanaf de oprichting in 2010 oplossingen zoekt voor complexe maatscahppelijke en politieke issues. Een deel van het geld zal gebruikt worden voor de bouw van een nieuw hoofdkwartier in Los Angeles.

Phil en Penny Knight

Het echtpaar Knight doneerde aan de University of Oregon om de Phil and Penny Knight Campus for Accelerating Scientific Impact op te zetten: een aantal wetenschappelijk instituten gericht op medisch onderzoek. De Stanford University kreeg daarbij van de Knights ook nog eens de toezegging van 400 miljoen dollar. En bedrag dat ook  werd nagelaten door Lottie en Howard Marcus aan o.a. de Ben-Gurion University in Israel. Lottie Marcus overleed vorig jaar; Marcus in 2014: beiden dankten hun vermogen aan hun investering in Berkshire Hathaway, het resultaat van een vriendschap met mega-investeerder Warren Buffet al vanaf de jaren zestig.

Michael Bloomberg

Ook mediamagnaat, oud-burgemeester van New York en prominent politicus voor de conservatieven Michael Bloomberg staat hoog op de major donorlijst. Via zijn stichting Bloomberg Philanthropies schonk hij 360 miljoen dollar aan een zestal anti-rooklobbyclubs:
the Campaign for Tobacco Free Kids, the CDC Foundation, the International Union Against Tuberculosis and Lung Disease, the Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, the World Health Organization, and Vital Strategies. Daarnaast schonk Bloomberg ook nog eens 300 miljoen dollar aan de John Hopkins universiteit om het zogenoemde Bloomberg American Health Initiative te lanceren. Dit programma richt zich op een vijftal gezondheidsthema’s.

Sheryl Sandberg

Een buitenbeentje op de lijst is een self made filantrope: Facebooks chief operating officer Sheryl Sandberg. Zij gaf ruim 10 miljoen dollar aan haar donor-advised fonds bij Fidelity Charitable. Hoewel Sandberg nog niets gezegd heeft over de bestemming, is het waarschijnlijk dat het geld naar nonprofits gaat dat vrouwen en meisjes ondersteunt.
 
►Bron: The Chronicle of Philanthropy
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.
gerelateerde items