Dilemma

De gemakkelijkste weg is echter niet altijd de beste.
De gemakkelijkste weg is echter niet altijd de beste.
28 februari 2006

De stap van Artsen zonder Grenzen om als structurele partner uit SHO te stappen, legt weer eens op ondubbelzinnige wijze het dilemma bloot waarmee de sector als geheel te kampen heeft. Wat weegt het zwaarst: het goede doel dat wordt nagestreefd of de inkomsten waarmee goede doelen kunnen worden gerealiseerd? Of, om het nog wat gecompliceerder te maken, zijn het de behoeften van de donateur die uiteindelijk de doorslag moeten geven?

De makkelijkste weg is die van “U vraagt, wij draaien”. Sophisticated methodes van marketingonderzoek leggen de opvattingen van de (potentiële) donateur bloot en die zijn vervolgens leidend voor het te voeren beleid gedurende een reeks van jaren. Het beleid wordt alleen bijgesteld op het moment dat de consumentenvoorkeur verandert. Er is wat voor te zeggen. Immers, zonder donateur geen geld en zonder geld geen resultaat.

De gemakkelijkste weg is echter niet altijd de beste. Uiteindelijk mag nooit het succes in termen van de hoeveelheid geworven donateurs of het binnengehaalde geld de indicator worden van de mate waarin een goede doelen organisatie succesvol is. Toch is dat het onderwerp waar in de wandelgangen van de sector het gesprek het eerst over gaat.

Als het leed in bijvoorbeeld Darfur onmetelijke vormen aanneemt, dan moet dáár geholpen worden. Sexy of niet. Goede doelen organisaties hebben in dat soort keuzes een eigen verantwoordelijkheid. Ook dat hoort bij transparantie: met goede argumenten tijdig en herhaald uitleggen dat geld dat voor iets anders, maar wel soortgelijks, is ingezameld toch elders besteed wordt. Dat doet niet alleen recht aan de mensen die de hulp het meest nodig hebben, maar uiteindelijk ook aan de donateur. Want ook al geeft deze misschien vanuit de eerste emotie bij het zien van beelden van ramp A, uiteindelijk gaan daarachter dieper gewortelde behoeften aan menselijkheid schuil. Als goede doelenorganisaties het risico van kiezen niet durven te nemen omdat ze bang zijn hun donateurs te verliezen, dan pleit dat niet voor ze. In die zin is de beslissing van Artsen zonder Grenzen niet alleen moedig, maar ook een goed voorbeeld dat goed volgen verdient!