Terugkijken is vooruitzien als je blijvend wilt veranderen

11 juni 2020, 07:00
Terugkijken is vooruitzien als je blijvend wilt veranderen
Terugkijken is vooruitzien als je blijvend wilt veranderen
Het blijkt telkens weer goed om een jaarverslag uit te brengen: het geeft verantwoording, maar het geeft ook een mooi overzicht van wat we in een jaar tijd allemaal hebben kunnen doen. Dat is in 2019  veel geweest: Door onze ondersteuning (in geld, expertise, producten en meer) heeft de Philips Foundation 5 miljoen meer mensen toegang tot betere gezondheidszorg kunnen geven. 
 
Daarnaast maakten we met het medewerkers-vrijwilligersprogramma (Q4 2018 en geheel 2019) voor bijna 900.000 mensen in Afghanistan, Ethiopië, Nicaragua, Malawi en India een groot verschil, in ons gevecht tegen longontsteking bij kinderen onder de vijf jaar – nog te vaak een dodelijk fenomeen. 
Daarbovenop werden 38 nieuwe projects gelanceerd in 2019 waarin we nieuwe wegen bewandelen om toegang tot goede gezondheidszorg proberen te bieden voor mensen in gebieden zonder medische diensten. Ook preventieve programma’s zaten weer in ons arsenaal. 
 
Onder het motto ‘terugkijken is vooruitzien’, geeft zo’n overzicht ons zicht op de ontwikkeling en de vooruitgang die de Foundation maakte. We groeiden verder weg van incidentele donaties en lieten veel meer dan voorheen zien, waar we naartoe willen: activiteiten die tot doel hebben blijvende verandering te brengen in de situatie van deze medisch onderbediende gebieden. Meer dan 200 projecten, afgerond of nog lopende, in de vijf jaar van ons bestaan, en het kunnen bijschrijven van 5 miljoen bereikte mensen in één jaar tijd, is heel mooi.
 
Maar, daarmee komen we er niet. Gegeven het feit dat honderden miljoenen mensen in armoede leven, en heel ver weg van een eerste dokterspost of ziekenhuis, ontstaat niet de indruk dat we nou in 2020 stil hoeven zitten. De vele arbeidsintensieve interventies die we wereldwijd oppakken in de strijd tegen het coronavirus geven die verzekering al. De enorme gebieden in de wereld waar fatsoenlijke zorgverlening zelfs nog moet worden opgezet, maken dat nog helderder. We leggen de lat in 2020 daarom nog hoger dan op 5 miljoen mensenlevens die we in 2019 wisten te raken. In 2020 willen we weer een stuk dichter bij de sleutel zijn gekomen, die het slot opent om hónderd miljoen mensen te bedienen en structureel in een betere gezondheidssituatie te brengen.
 
Samenwerking met maatschappelijke organisaties en complementaire partners is daarbij essentieel. Innovatie en digitalisering ook. Maar businessmodellen zijn dat eveneens. Niet voor ons, maar voor de lokale bevolking, zodat er een zichzelf in stand houdend systeem ontstaat. Als én de gezondheidszorg verbetert, deze betaalbaar en bereikbaar wordt, én zorgverleners er een verdienste aan hebben, dan zijn we op de goede weg. 
 
Voor het jaarverslag van Philips Foundation: klik hier
►Wilt u meer bijdragen lezen van Margot Cooijmans? klik hier
gerelateerde items