TAX THE RICH-statement hit op insta

Foto: instagram/AOC
Foto: instagram/AOC
16 september 2021

Het politieke statement dat democrate Alexandria Ocasio-Cortez maakte tijdens het Met Gala 2021 drie dagen geleden, maakte een hoop tongen los. Tijdens dit jaarlijkse liefdadigheidsfestival van de rich & famous droeg AOC een jurk van Brother Vellies, met in rood achterop geschreven: Tax the Rich. Op haar instagram schreef ze bij haar foto: 'The time is now for childcare, healthcare, and climate action for all. Tax the Rich.'

Haar statement volgt op de aankondiging afgelopen maandag van een pakket aan belastinghervormingen, bedoeld om 'family care, public education and climate policies' mee te financieren. AOC kreeg ook de nodige kritiek te verduren, want was het geld voor het kaartje dat voor haar was gekocht dan niet beter besteed aan een sociaal doel? Was het dan niet hypocriet van AOC om met de rich & famous aan tafel te zitten? 

Al eerder schreef Don Akkermans in De Dikke Blauwe: Democratisch schenken via de belastingdienst? waarin hij, net als ontwerpster Aurora James van de jurk van AOC, aanhaalt dat de kloof tussen rijk en arm onoverbrugbaar is geworden. Als de superrijken dan niet uit zichzelf van hun vermogen schenken, dan moeten ze door hun overheden maar gedwongen worden om te schenken. Toch? 

De leenjurk van Alexandria Ocasio-Cortez doet in ieder geval waar die voor bedoeld was: de discussie op gang brengen over geld en sociale verantwoordelijkheid; en misschien weer terug te brengen naar het altijd aanwezige Amerikaanse spanningsveld tussen individu en maatschappij.

Het Met Gala is het jaarlijkse liefdadigheidsbal voor het Metropolitan Museum of Art's Costume Institute in New York. Het thema dit jaar was 'American Independence'.