Stichting GeefGratis toch een ANBI

12 november 2014, 11:34
Stichting GeefGratis toch een ANBI
Stichting GeefGratis toch een ANBI
Stichting GeefGratis, dat gratis internetdiensten om fondsen te werven aanbiedt aan goede doelen, wordt alsnog aangemerkt als een algemeen nut beogende instelling. Het Gerechtshof in ’s Hertogenbosch kwam tot dat oordeel in een hoger beroepzaak die Stichting had aangespannen na een eerdere uitspraak van de Rechtbank waarin de Belastingdienst in het gelijk was gesteld. Het is nog niet duidelijk of de Belastingdienst in cassatie gaat.

Kernpunt in de overwegingen van het Gerechtshof is de constatering dat Stichting GeefGratis, dat in 2001 werd opgericht door Jordan van Bergen, in haar feitelijke activiteiten voor ten minste 90 procent het algemeen nut dient.

De vergoeding van tien procent van elke online donatie voor de werkzaamheden van de stichting vond het Gerechtshof aanvaardbaar, evenals de vergoeding voor directeur Jordan van Bergen (foto). Diens salaris werd gekenschetst al ‘bepaald geen bovenmatige beloning’.
Van Bergen is opgelucht over de uitspraak en vooral blij dat de beeldvorming over zijn persoon nu kan worden bijgesteld. In Vakblad Fondsenwerving meldt hij: 'Met deze conclusie ben ik natuurlijk persoonlijk heel erg blij. Ze wilde mij toch een beetje als een graaier te  boek stellen, en met dat beeld wordt nu rigoureus afgerekend. Iedereen mag weten hoeveel ik verdien en daar zijn conclusies uit trekken.’
gerelateerde items