Toon alles (3)
Edwin Venema

Prof. dr. René Bekkers: 'Sleutelrol voor de notaris bij maatschappelijk nalaten'

27 september 2016, 17:00
In Nederland wordt maar een relatief klein percentage van de nalatenschappen voor goede doelen bestemd. Notarissen en financieel adviseurs hebben echter een enorm potentieel om dat percentage te vergroten zonder daarvoor de nalater onder druk te hoeven zetten, zegt René Bekkers, Bijzonder Hoogleraar Filantropische Studies aan de Vrije Universiteit te Amsterdam in de nieuwe jaargids De Dikke Blauwe3.
 
Op de vraag hoe notarissen en financieel adviseurs eraan kunnen bijdragen dat het geld uit nalatenschappen meer naar filantropie gaat, zegt Bekkers: 'Het potentiële effect is heel groot, dat is gebleken uit een paar unieke onderzoeken. In Groot-Brittannië kun je per telefoon je testament laten opmaken. Twee onderzoekers hebben een experiment gedaan waarbij sommige notarissen de opdracht kregen om de nalater de vraag te stellen: 'Heeft u aan een goed doel gedacht in uw testament?'. Alleen al het stellen van die vraag maakt dat mensen vaker een goed doel in hun testament opnemen.'
 
Mogelijkheden onder de aandacht brengen
Het experiment liet volgens Bekkers nog een groter effect zien op het moment dat aan de bovengenoemde vraag de zin werd toegevoegd: 'Er zijn veel mensen die een goed doel in hun testament opnemen'. Bekkers: 'Dit experiment heeft aangetoond dat de rol van de notaris heel erg groot kan zijn. Zonder daarbij veel druk uit te oefenen op de nalater.
De hele simpele constatering is dat notarissen en financieel adviseurs het bedrag dat naar goede doelen toegaat kunnen vergroten door bij cliënten de mogelijkheden onder de aandacht te brengen. Door ook nog eens de ervaringen die zij hebben van andere cliënten te delen, kunnen ze het sociale voorbeeld doorgeven. Dat vergroot opnieuw het bedrag dat naar het goede doel gaat. Goede doelen zouden er goed aan doen het gesprek aan te gaan met notarissen en financieel adviseurs.'
 
Wilt u het hele artikel lezen, of de andere artikelen over schenken en nalaten met adviezen van top-experts als mr. dr. Ineke Koele en Tera Terpstra (Wire Group)? Bestel De Dikke Blauwe3: klik hier.
 
gerelateerde items