Schuyt reageert op Poelmann

14 februari 2008
Opinie | | Loterijen

Geachte redactie,


In de Stentor van dinsdag 29 januari 2008 wordt verslag gedaan van de start van de voor Nederland unieke HBO-opleiding "Fundraising, grantmaking and sponsoring" aan de Hogeschool Windesheim.

Ter gelegenheid van deze gebeurtenis heb ik, naast een gewoon college een openbaar college gegeven over het belang van deze nieuwe opleiding. Het artikel over dit college opent met een aanval op de Goede Doelen loterijen en op de persoon van een van de uitvinders daarvan, de heer Poelmann. Het college echter ging over de noodzaak van professionaliseren. Het college ging ook over het belang van een samenspel overheid - markt - en goede doelen sector, waar ik als voorbeeld Olympische Spelen in Londen aanhaalde, waarvoor een goede doelen loterij apart in het leven is geroepen.

Aan het eind kwamen er vragen over beloningen van fondsenwervers, waarvoor door de sector richtlijnen in een code zijn vastgelegd. In dat verband heb ik gewezen dat percentages niet in deze code worden toegestaan. Tevens heb ik verwezen naar de Postcodeloterij en naar de Quote positie van de heer Poelmann. Het artikel echter suggereert, bewust of onbewust dat ik de aanval wilde inzetten op deze goede doelen loterij. Dat is volstrekt misplaatst; gezien ook het voorbeeld van de Olympische Spelen goede doelen loterij. Ik gaf een openbaar college over het belang van deze nieuwe opleiding. De tekst is niet aan mij voorgelegd.

 


Prof. dr. Th.N.M. Schuyt

Hoogleraar Filantropische Studies

VU Amsterdam