Rinnooy Kan gaat bemiddelen in keurmerkstrijd

29 maart 2012
Nieuws | | Validatie & Toezicht

AMSTERDAM (29 maart) – Vertrekkend SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan gaat bemiddelen in de al jaren sluimerende ‘keurmerkstrijd’ in de sector. Zondag komt een aantal kopstukken uit de sector, onder wie vertegenwoordigers van SBF, VFI, IF, CBF en KGD, onder voorzitterschap van Rinnooy Kan bijeen voor een ‘verzoeningsbijeenkomst’ in Hotel des Indes in Den Haag.

Het opmerkelijke initiatief is afkomstig van Esther Jacobs, oud-voorzitter van de Donateursvereniging, en van SBF-voorzitter Steven van Eijck, zo vernam FM uit betrouwbare bron. Jacobs en Van Eijck wilden het nieuws noch bevestigen noch ontkennen. Rinnooy Kan was niet bereikbaar voor commentaar. Ook de andere betrokkenen houden de lippen stijf op elkaar.

Sluimerende strijd
De bemiddeling van Rinnooy Kan moet in elk geval een einde maken aan een al lange tijd sluimerende ‘strijd’ tussen de keurmerken van het Centraal Bureau Fondsenwering en het Keurmerk Goede Doelen. Het laatste keurmerk ontstond enige jaren geleden uit onvrede met het CBF-keur dat met name voor kleine fondswervende organisaties ‘te duur’ zou zijn. Ook zouden de CBF-eisen onvoldoende rekening houden met de praktijk van toezicht van kleinere fondsenwervers, aldus initiatiefnemers Peter Helmer (toenmalig voorzitter ISF) en Bart Hartman (Nationale Goede Doelen Test). Van diverse kanten is de afgelopen jaren tevergeefs aangedrongen op de vorming van één keurmerk uit oogpunt van duidelijkheid van de gevers.

Gezamenlijk keurmerk
Doel van de bijeenkomst van komende zondag is om alle partijen weer ‘on speaking terms’ te krijgen. Er zijn de afgelopen jaren harde woorden over en weer gevallen. Afgesproken zou zijn om gedurende het Des Indes-overleg niets naar buiten te brengen zolang er geen principe-akkoord is voor de vorming van een nieuw, gezamenlijk keurmerk, dat naar verluidt ‘Nationaal Donateurs Keurmerk’ (NDK) moet gaan heten. Volgens ingewijden in de sector zou de vorming van één nieuw keurmerk ook de weg definitief vrijmaken voor een fusie van de koepels VFI en IF.

Meer nieuws in speciale updates vanaf a.s. maandag