Regeervakantie: nog een paar maanden geduld!

Groetjes vanaf de Veluwe!
Foto: Connally Morris/Unsplash
Groetjes vanaf de Veluwe!
Foto: Connally Morris/Unsplash
18 mei 2021

“Ik schrijf je een lange brief, want ik heb geen tijd voor een korte,” schreef Blaise Pascal in één van zijn Lettres Provinciales uit 1657. Schatplichtig aan de grote Franse filosoof en wiskundige, reageer ik nog wel eens met één regel als iemand meent mij een ellenlange email te moeten sturen. Daar staat immers zelden iets in dat de moeite waard is. Hoe puntiger de casus, des te scherper de aandacht. Misschien moeten we ons daarom maar gelukkig prijzen, dat er van een snelle formatie niets terecht is gekomen. Er gloort namelijk de belofte van een regeerakkoord op hoofdlijnen. Zou het echt? Nu eens geen dichtgetimmerd ambtelijk stuk vol vreselijke beleidstaal? Ruimte voor debat in de Tweede Kamer voor dingen die ertoe doen? Je zou er bijna van gaan dromen. Zien is geloven. Mevrouw Hamer gaat het in elkaar timmeren. Zij bewaart immers grote afstand – ik schat zeker 300 meter – tot de politiek. Bewaar nog een paar maanden uw geduld. Na het zomerreces hebben we heus weer een regering. Met een dun akkoord.

Ondertussen gaan de gewaardeerde volksvertegenwoordigers alweer lekker los met zetelroof, achterklap en andere kwade zaken die de publieke moraal ernstig ondermijnen. Altijd een dankbare bron van programmering voor de dommelende redacties van de vele praatprogramma’s op de buis. Als zij al een redactie hebben, want volgens Talitha Muusse word je zonder enige briefing gewoon voor de microfoon gegooid. Leuk joh, spontane televisie: kijken wat er gebeurt!

Deze week mogen we weer naar Walibi of de Wallen, maar niet naar het museum of het Concertgebouw. Dat is gevaarlijk, weet het Outbreak Management Team dat ’s lands bestuur enkele maanden geleden geruisloos heeft overgenomen van een kabinet op zijn laatste benen. Lijkt mij best leuk, zo’n plekje in zo’n team vol techneuten. Elke zondag koffie met kaakjes in het Catshuis. Als je het onverhoopt toch niet eens bent met het gezamenlijk opgestelde advies, tetter je meteen je eigen mening in de krant. En ’s avonds een beetje dollen in een tv-show naar keuze. Je moet toch wat, want de theaters zijn gesloten.

De ABNAMRO, u weet wel, de bank die onlangs nog een schikking trof met het Openbaar Ministerie ter grootte van € 480 miljoen vanwege enige onoplettendheid, waarschuwt voor schijnvakanties. Ik wist niet wat dat was, een schijnvakantie, maar ik ben ook geen bankier. Dat gaat zo, je doet net alsof je van de zomer drie weken op vakantie gaat naar de Veluwe, maar in de praktijk ga je gewoon lekker naar Phuket zodra je je vaccinatiebewijs hebt gescoord. De annuleringskosten zijn een schijntje. Zo zitten de Nederlandse vakantieparken deze zomer dus “vol”. Pech.

Oh ja, en Elon Musk is plotseling heel erg begaan met het milieu. Je kunt je Tesla niet meer afrekenen met een cryptomunt, want die verbruiken te veel energie. Dikke balen. Maar als Phuket er toch niet inzit dit jaar en al die chalets in Hoenderloo zitten echt vol, dan mag u bij hem nog wel een ruimtereisje boeken. Gewoon even lekker kicken op de afwezigheid van zwaartekracht. Daar knapt een mens van op!

We hebben na de zomer nog wel een paar problemen op te lossen. Een miljoen huizen bouwen. Een kwart aan laaggeletterde jongeren klaarstomen voor deelname aan een hooggeletterde maatschappij. Onze uitstoot en de veestapel halveren. Het oppervlak aan natuur verdubbelen. Anderhalf jaar aan uitgestelde zorg inhalen. Om eens een paar dingen te noemen. Na de regeervakantie toch maar ’s serieus aan beginnen.

---

Filosoof, bestuurder, toezichthouder en auteur Johan van de Gronden is sinds kort  toegetreden tot het corps columnisten en experts van De Dikke Blauwe, het onafhankelijke platform voor nieuws en opinie over filantropie. Van de Gronden is in de sector bekend als bestuurlijke zwaargewicht, onder andere als voormalig directeur van WNF en tegenwoordig als directievoorzitter van KWF Kankerbestrijding. Hij zal op persoonlijke titel regelmatig bespiegelingen leveren met een brede maatschappelijke insteek, zoals over de fysieke Leefomgeving, natuur, gezondheid, civil society, burgerparticipatie en Filosofie & Samenleving. Meer info: klik hier.

►Ga naar Johans eigen pagina op deze website, waarop zijn columns en berichten over hem zelf staan verzameld: klik hier.