Rechtbank: ‘GeefGratis is geen ANBI’

14 november 2013, 04:00
Rechtbank: ‘GeefGratis is geen ANBI’
Rechtbank: ‘GeefGratis is geen ANBI’
De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft afgelopen mei geoordeeld dat de Stichting GeefGratis geen ANBI is. De rechtbank nam het standpunt in dat het enkele feit dat door een beheerder van een website diensten worden verleend grotendeels jegens algemeen nut beogende instellingen, dit de eigenaar zelf niet tot een ANBI maakt. De uitspraak werd onlangs gepubliceerd.

De Stichting GeefGratis beheert een online donatiemodule voor de bij haar aangesloten goede doelen. GeefGratis ontvangt hiervoor van deze goede doelen een provisie van maximaal 10 procent. Jordan van Bergen (foto) is directeur en ontvangt als enige werknemer een salaris. De website had sinds 2008 de status van algemeen nut beogende instelling (ANBI). Op 16 april vorig jaar kondigde de inspecteur van de Belastingdienst aan de beschikking per 15 mei 2012 in te trekken. GeefGratis ging in beroep bij de rechtbank.

Beroep ongegrond
Die rechtbank achtte het beroep ongegrond en is van mening dat het enkele feit dat door belanghebbende diensten worden verleend grotendeels jegens ANBI's, dit de stichting zelf niet tot een ANBI maakt. GeefGratis verleent tegen vergoeding diensten op het gebied van ICT en internet voor fondsenwervende instellingen. De rechtbank vindt het aannemelijk dat het (voort)bestaan van de website vooral van belang is voor (de inkomsten van) de directeur en pas in de tweede plaats voor de aangesloten instellingen.

Vertrouwensbeginsel
GeefGratis beriep zich vergeefs op het vertrouwensbeginsel, ondanks dat bij de totstandkoming in 2011 van de Geefwet is gesteld dat het niet de bedoeling is om alle ANBI's opnieuw te beoordelen. De inspecteur kan een standpunt namelijk altijd intrekken door kenbaar te maken dat hij dat standpunt niet meer huldigt. Het beroep is daarom ongegrond verklaard. Directeur Van Bergen meldt in een reactie dat de stichting in hoger beroep gaat.

Klik hier voor de volledige uitspraak.
gerelateerde items