Pymwymic organiseert tweede editie Impact Days

8 maart 2012, 08:59

AMSTERDAM (8 maart) - Geld geven is mooi, maar het is natuurlijk nog interessanter om door te investeren ook maatschappelijk rendement te behalen. Impact investing staat centraal tijdens de Impact Days in Amsterdam op 2 en 3 april. Met nationale en internationale sprekers die laten zien dat social enterprise steeds hoger op de agenda komt te staan. FM sprak met organisator Frank van Beuningen van Pymwymic (Put Your Money Where Your Mouth Is Community), sinds 1995 gespecialiseerd in maatschappelijk verantwoord ondernemen en impact investing.

“In de beginjaren negentig werd ik enthousiast door een stroming uit de Verenigde Staten, het zogenaamde Social Venture Network”, legt Van Beuningen uit. “Deze stroming was gericht op de triple bottom line, ook wel de drie P’s genoemd: People, Planet en Profit. ‘Do good through business’ was het motto waardoor ik me aangesproken voelde. Vervolgens heb ik in 1995 Pymwymic opgericht en hebben we een fonds in het leven geroepen om te bewijzen dat het kan: winst maken én duurzaam ondernemen.”

Geitenwollen sokken
“Nu is het een vrij bekend begrip, maar in 1995 waren er geen of nauwelijks social entrepeneurs in Nederland. Het had destijds een beetje een geitenwollen sokkenimago. Wij wilden laten zien dat er meer was en begonnen met het helpen van starters die wilden ondernemen met de drie P’s. En dat doen we nog steeds; tot nu toe hebben we zo’n dertig ondernemers op weg geholpen.”

Alle partijen bijeen
Vorig jaar werden voor het eerst de Impact Days gehouden. Van Beuningen: “Dat was enorm succesvol, vooral omdat alle partijen twee dagen bijeen waren. Niet alleen de social entrepeneurs, maar ook investeerders en filantropische organisaties. Tijdens de bijeenkomsten hebben we veel voorbeelden kunnen laten zien van succes maatschappelijk verantwoord ondernemen en heeft een aantal ondernemers en investeerders hun verhaal kunnen doen.”

Impact investing wint terrein
Dit jaar volgt dus de tweede editie van de Impact Days. “Impact investing wint langzamerhand terrein. Stichtingen zien steeds vaker dat het doeltreffender is dan alleen geld geven. Het is niet alleen leuker om te investeren om je doel te bereiken, maar ook efficiënter en renderend over de lange termijn. De investeringen worden meestal gedaan door het verstrekken van een lening die terugkomt met een bepaald rentepercentage. Dat gaat natuurlijk ook wel eens mis, maar als je simpelweg geeft, ben je sowieso je geld kwijt.'

Valkuilen en successen
Waarom het in sommige gevallen fout gaat, komt ook aan bod tijdens de Impact Days. “We wijzen deelnemers op de valkuilen. Maar je zult vooral voorbeelden zien van succesvolle ondernemingen en impact investors. En dat is mooi, want impact investing staat nog in de kinderschoenen en is pas de laatste vijf jaar echt aan het groeien. Er is nog zoveel meer te doen.”

Masterclass door Julia Balandina
Voor bestuurders van Family Offices en filantropische instellingen is er een speciale masterclass. “Zij die dieper in de materie willen duiken, kunnen de masterclass ‘Deeper Into Impact’ bijwonen. Die wordt gegeven door Julia Balandina, expert op het gebied van Impact Investing en auteur van het boek Guide To Impact Investing for Family Offices and High Net Worth Individuals.”

Indrukwekkende Sprekers
Het programma bestaat verder uit een aantal interessante sprekers. Van Beuningen: “Lisa Kleissner van de KL Felicitas Foundation laat zien hoe zij zelfs haar hele endowment stamkapitaal investeert. Dat is heel bijzonder. Daarnaast hebben we sprekers als Willy Foote (Aspen Network for Development Entrepreneurs en Finance Alliance for Sustainable Trade), Stephen Brenninkmeijer (investeerder), Marilou van Golstein Brouwers (Triodos Investment Management), Indy Johar (architect) Willemijn Verloop (War Child), Lucas Simons (SCOPEinsight en NewForesight Consultancy), Liesbet Peeters (D. Capital), Kim Kiszelnik (Stichting DOEN), Frederik Claasen (Micro Water Facility en Ecological Management Foundation) en Michiel de Haan (Aescap Venture, EVCA en EVPA).”

Korting voor FM-lezers
Lezers van FMWeekly krijgen 20 procent korting op de toegangsprijs. Klik hier om te registeren. Als u de code FM20 invoert, wordt de korting berekend.

Voor het complete programma: klik hier.

Volg de #impactdays op Twitter via @Pymwymic

gerelateerde items