Toon alles (3)

PwC voorspelt verscherpt toezicht op ANBI’s

14 oktober 2015, 04:00
PwC voorspelt een actievere handhaving van het ANBI-beleid.
PwC voorspelt een actievere handhaving van het ANBI-beleid.
Organisaties die recent een ANBI-status hebben gekregen, of waarvan die status juist onlangs is ingetrokken, krijgen volgens PwC te maken met een verscherpt handhavingsbeleid van de Belastingdienst, meldt PwC. Er bestaat de kans dat ze geselecteerd worden voor boekenonderzoek. Dat onderzoek is dan niet beperkt tot het controleren van de ANBI-status, maar ook de btw- en vennootschapsbelastingpositie.

Fiscaal toezicht op ANBI’s vindt op dit moment vooral plaats op specifieke ANBI-gerelateerde onderwerpen, zoals het ‘algemeen nutkarakter’, de besteding van giften en de feitelijke activiteiten. De Belastingdienst wil met het instellen van extra onderzoeken zijn beeldvorming van ANBI’s verbreden. De onderzoeken zijn bedoeld om een beter beeld te krijgen van de instellingen, op punten als (non-)compliance, bestaans- en ontstaansoorzaak, relatieve omvang, financiële, fiscale en maatschappelijke impact, en verschijningsvorm.

Aanbevelingen
Na analyse van de resultaten van de extra onderzoeken, zullen in 2016 aanbevelingen verschijnen die moeten leiden tot een verbetering van relevante fiscale wet- en regelgeving en de handhaving hiervan met betrekking tot ANBI’s.
gerelateerde items