Publiek hoorcollege: Waarom geven wij eigenlijk?

18 januari 2016, 11:49
Arie Westeneng" 'Een optie is mission-related beleggen'
Arie Westeneng" 'Een optie is mission-related beleggen'
Waarom geven wij? Die vraag legde prof. dr. Theo Schuyt, hoogleraar Filantropische Studies, voor in het college 'Introductie in de Filantropiewetenschap'. Het Centrum voor Filantropische Studies van de Vrije Universiteit bood twee publieke colleges aan op 5 en 12 januari. Filanthropium Journaal was erbij en hoorde dat de leukste discipline om los te laten op geefgedrag de psychologie is, volgens Schuyt: 'Want daarmee kan je zo lekker de zaak ontmaskeren.'

De publieke colleges waren onderdeel van de opleiding Filantropie. De opleiding bestaat uit verschillende cursussen die elk vier tot acht weken duren en is gericht op professionals die de kennis van hun werkveld willen verbreden.

Schuyt stelde de vraag hoe geefgedrag kan worden verklaard en vertelde vervolgens hoe verschillende disciplines daar antwoord op geven. Culturele antropologen bijvoorbeeld ontdekten eind 19e eeuw dat geven wordt gebruikt om relaties en betrekkingen te initiëren en in stand te houden. Ontvangen schept immers een plicht tot wederkerigheid.

Beschavingsoffensief
De geschiedwetenschap komt met een ander antwoord. Waarom werd in 1899 de eerste school voor maatschappelijk werk opgericht? Of waarom begon men in Londen in 1850 na te denken over de aanleg van een rioolsysteem? Met andere woorden, waarom begon de gegoede burgerij zich bezig te houden met paupers, vraagt Schuyt. Allemaal eigenbelang. Als de rijken last krijgen van de ziekten die de armen plagen, beginnen ze een beschavingsoffensief.
gerelateerde items