Toon alles (1)

Scheef

19 januari 2016, 11:26
Uitgever is echt helemaal van het paadje af.
Uitgever is echt helemaal van het paadje af.
'Waarom geven wij?' deze diep filosofische vraag stelde Theo Schuyt de afgelopen weken in zijn publieke hoorcolleges filantropie. Schuyt hield zijn gehoor voor dat 'hulp geven en macht uitoefenen heel dicht bij elkaar liggen'. Het gaat volgens Theo om een 'asymmeterische relatie'. Joh.
Kan ik mijn filantropiediploma gelijk even ophalen?
De titel van mijn scriptie is: 'Filantropie: schaamlap voor onverlicht Despotisme.'
Goedertierendheid is namelijk een extreem beleefde vorm van tirannie. Of zoals mijn vader altijd zei: ook al spreekt de folteraar keurig met twee woorden, het blijft wel verrekte pijn doen.
Filantropie is voor 99% je bemoeien met de levens van anderen, met geld van anderen. Zo'n relatie 'asymmetrisch' noemen is dezelfde versluierende academische krompraat als van IS zeggen dat ze een asymmetrische verhouding hebben met ongelovigen. Oeps, rolt daar uw hoofd nu weg?
Bestaat er dan geen puur altruïsme? Neen, zelfs niet in theorie. Goed doen is een vorm van machtsuitoefening die maakt dat de relatie tussen goeddoener en ontvanger principieel nooit symmetrisch kan zijn.
Filantropie is altijd scheef, ook al trek je er nog zo'n heilig smoel bij.
Is dat erg?
Welnee joh. Scheve dingetjes piesen ook. Met assymetrische filantropie kun je heel veel veel lege magen vullen. En hoorcolleges. Dat ook.
 

OPROEP: ZEG NEE TEGEN BLAUW!
Beste leden van Filanthropium. Graag roep ik u allen op een krachtig protest te laten horen. Wat is dat voor flauwekul om Filanthropium straks De Dikke Blauwe te gaan noemen? Heeft de uitgever iets te veel aan de paddo's gezeten? Stuur nu een protestmail aan de uitgever: klik hier.

 
gerelateerde items