Prof. Paul Smeets over het geefgedrag van Nederlandse miljonairs

24 september 2020, 05:00
Prof. Paul Smeets  over het geefgedrag van Nederlandse miljonairs
Prof. Paul Smeets over het geefgedrag van Nederlandse miljonairs
Paul Smeets is de jongste hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en bekleedt sinds kort de leerstoel Filantropie en Sustainable Finance van het Elisabeth Strouven Fonds. Smeets zal regelmatig verslag doen van zijn onderzoek via de kolommen van De Dikke Blauwe. Bekijk dit keer een video van zijn lezing over het geefgedrag van Nederlandse miljonairs tijdens de Rabo College Day.
 
Paul Smeets: 'Miljonairs zijn vrijgeviger dan veel mensen denken. Vermogende Nederlanders nemen het grootste deel van de donaties in ons land voor hun rekening. Maar wat beïnvloedt hun generositeit? Wij voerden samen met ABN AMRO MeesPierson een experiment uit onder 633 Nederlandse miljonairs. De resultaten laten zien dat miljonairs vrijgeviger zijn wanneer een beroep wordt gedaan op hun bereidheid tot geven (geef-mindset) dan wanneer de miljonairs meer zakelijk worden benaderd (onderhandelings-mindset). In de praktijk zien we echter nog vaak dat goede doelen tegenprestaties centraal stellen in de fondsenwerving, bijvoorbeeld in de vorm van cadeautjes. Het lijkt effectiever om de vrijgevigheid van donateurs centraal te stellen en aan te geven hoe zij een verschil kunnen maken. Momenteel onderzoekt ons team hoe de mate van sociale impact van donaties een invloed heeft op de keuzes van donateurs.'

>Ga naar het videoverslag: klik hier.
 
Smeets richt zich onder meer op de ontwikkeling van een bredere leeromgeving voor filantropische innovaties en samenwerkingen. Paul Smeets bestudeert in 2020 t/m 2025 met zijn team en studenten van de Universiteit Maastricht onder andere het gedrag, de effectiviteit en maatschappelijke meerwaarde van het Elisabeth Strouven Fonds en andere vermogensfondsen in Nederland. 
gerelateerde items