Privebank Brenninkmeijers is ANBI

18 augustus 2011
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTERDAM (18 augustus) - De Anthos Bank, de privébank voor de familie Brenninkmeijer, betaalt geen vennootschapsbelasting meer, zo meldt NRC Handelsblad. De bank is gevrijwaard van belastingverplichtingen omdat de eigenaar van de bank, Stichting Unitas, vorig jaar een ANBI-status kreeg.


Dochter van stichting

De Anthos Bank werd in 2004 opgericht met als doel bancaire diensten te verlenen aan leden van de familie Brenninkmeijer, volgens Quote de rijkste familie van Nederland met een vermogen van 21 miljard euro. Anthos kreeg destijds een volledige bankvergunning van De Nederlandsche Bank. De bank is een dochterbedrijf van het Amsterdamse Unitas, een stichting van de textielfamilie. Aan Anthos zijn diverse vermogensbeheerders gelieerd, evenals het pensioenfonds van C&A, de winkelketen die aan de basis van het familiekapitaal van de familie staat.


Goede doelen onbekend

Redacteuren van NRC deden een databanksearch in Company.info, dat de jaarverslagen van bijna alle Nederlandse en sommige buitenlandse goede doelen doorzoekbaar heeft gemaakt. Dit leverde niets op. Een woordvoerder van de familie zei daarover tegen Quote: "Over welke goede doelen Unitas steunt, doen we geen mededelingen. Uiteraard betreft het echte goede doelen die we steunen. Anthos staat onder toezicht van DNB, AFM en de Belastingdienst, dus het wordt goed gecontroleerd." Het enige algemene nut dat het NRC kon vinden was een sponsorloop van Anthos-medewerkers Amsterdam naar Zug waarmee € 12.000,- is opgehaald voor kinderen met kanker.


Volledig winst afdragen

De belastingdienst merkte de bank vorig jaar aan als ANBI. De jaarrekening over 2010 vermeldt: ‘Gezien de ANBI-status van de moedervennootschap is de bank geen belasting meer verschuldigd'. Volgens fiscalist Luc Jacobs van KPMG Meijburg kan een dochteronderneming van een ANBI-instelling inderdaad ook profiteren van die fiscale vrijstelling. "Mits het betreffende bedrijf zijn winst volledig aan de goede doelenstichting afdraagt". Anthos keerde vorig jaar de winst van ruim 1,8 miljoen uit aan de Stichting Unitas.


Schatkist

De ANBI-regeling voor 's lands rijkste familie raakt de schatkist overigens nauwelijks, schrijven NRC-redacteuren Tamminga en De Witt Wijnen. Vóór 2010 droeg de Anthos Bank in totaal nog geen 1,3 miljoen euro aan belasting af.