Toon alles (3)

Partos-trendrapport over ‘civic space’

18 juni 2017, 11:00
Op 26 juni lanceert Partos het trendrapport 'Activists, Artivists and Beyond - Inspiring Initiatives of Civic Power’ tijdens het New Waves of Civic Power evenement in Dudok, Den Haag. Het trendrapport vol inspirerende voorbeelden van civic power is volgens Partos een mooie aanvulling op nog drie civic space-gerelateerde rapporten van het afgelopen kwartaal.
 
Mondiaal krimpt de ruimte voor burgers en maatschappelijke organisaties. Deze trend doet zich voor in landen waar bijvoorbeeld Nederlandse ontwikkelingsorganisaties met lokale partners samenwerken, maar juist ook steeds meer in rijke, Westerse landen. Dit is volgens velen een zorgwekkende trend, die de essentiële rol van burgeractivisten en het maatschappelijk middenveld bedreigt. Daarom is het belangrijk de zogenaamde ‘civic space’ - de ruimte voor burgers om zich vrijuit en zonder barrières te organiseren, te kunnen communiceren en participeren - te bewaken en uit te breiden waar mogelijk.
 
Recent verschenen er drie publicaties over dit onderwerp.
 
State of Civil Society Report 2017 
De jaarlijkse rapportage van mondiiale civil society-koepel CIVICUS. Lees het artikel hierover van De Dikke Blauwe: klik hier.
 
Global Civic Activism in Flux (Carnegie Endowment, 17-03 2017)
Op 17 maart publiceerde de Carnegie Endowment for International Peace het rapport ‘Global Civic Activism in Flux’. Hierin staan acht case studies centraal die illustratief zijn voor de manier waarop wereldwijde burgerinitiatieven zich ontwikkelen en uiten. Het rapport definieert een aantal overkoepelende thema’s met betrekking tot het versterken en ondersteunen van het maatschappelijk middenveld. De acht landen die centraal staan in het rapport zijn Brazilië, Egypte, India, Kenia, Thailand, Tunesië, Turkije en Oekraïne.
Voor het rapport: klik hier
 
Human Rights Defenders Under Threat (Amnesty International, 16-05-2017)
Vorige maand kwam het rapport ‘Human Rights Defenders Under Threat’ van Amnesty International uit, als onderdeel van de wereldwijde Brave-campagne. Deze campagne richt zich op het tegengegaan van de maatregelen die overheden nemen om de ruimte waarin het maatschappelijk middenveld actief is te verkleinen en mensenrechtenverdedigers de mond te snoeren. Het rapport geeft een overzicht van de gevaren die mensenrechtenverdedigers ervaren in de dagelijkse praktijk. Daarnaast wordt er een directe oproep gedaan aan nationale overheden, bedrijven en mensenrechtenorganisaties om het werk van mensenrechtenverdedigers te erkennen en hun vrijheid en veiligheid te waarborgen.
Voor het rapport: klik hier
 
Bron: Partos
Nieuw: 
DDB Dailyelke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal.
Aanmelden: klik hier.
 
gerelateerde items