Civicus luidt noodklok: civil society vrijwel overal onder druk

13 juni 2017
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Vrijwel overal ter wereld is de civil society het afgelopen jaar onder grotere druk komen te staan. Belangrijke onderwerpen als burgerlijke vrijheid, klimaatactie en belangenbehartiging van minderheden zijn verder in de gevarenzone gekomen. Het alarmerendst is het verdwijnen of verbieden van een publiek discours in veel landen. Slechts 3% van de wereldpopulatie leeft in een open civil society. Dat constateert de mondiale koepel Civicus in haar jaarlijkse 'State of Civil Society Report'.
 
In zijn voorwoord op het jaarrapport 2017 uit Dhananjayan Sriskandarajah, secretaris-generaal van Civicus, zijn ernstige zorgen. Wederopkomst van het populisme en nationalisme ondermijnen volgens hem het vertrouwen in een gezonde civil society en voeden de argwaan tegen burgelijke initiatieven en ngo’s.
 
Het is volgens Sriskandarajah belangrijk dat civil society-organisaties een antwoord kunnen geven op het sentiment van desillusie in de economie en het politieke establishment in veel landen en het beeld dat ngo’s per definitie ingaan tegen nationale belangen. Burgerinitiatieven moeten daarom volgens Civicus meer investeren in een constructieve dialoog met overheden en het bedrijfsleven. Vooral de rol van ‘big business’ moet beter erkend worden, meent Sriskandarajah: ‘Wij moeten de grote spelers ervan overtuigen dat zij een bijdrage kunnen leveren door burgers in hun actie voor meer vrijheid te ondersteunen en meer duurzame verdienmodellen te ontwikkelen’.
 
►Wilt u het jaarrapport van Civicus lezen? Klik hier
♦Lees ook: Mondiale koepel Civicus prijs Unilevers Paul Polman
Nieuw:
DDB Dailyelke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal.
Aanmelden: klik hier.