Oratie over impact van tweede hoogleraar ECSP

9 februari 2011
Nieuws | | (Social) Impact

AMSTELVEEN (10 februari) - Morgen zal prof. dr. Dinand Webbink in zijn oratie ‘Van Evidentie Naar Impact' in op de vraag: hoe kan binnen de Goede Doelen sector impact worden gemeten en hoe kan de impact worden vergroot? Met deze rede zal Webbink de leerstoel ‘Policy Evaluation, with a specific focus on strategic philanthropy, health and education' aan de Erasmus School of Economics aanvaarden. De leerstoel is verbonden aan het Erasmus Centre for Strategic Philanthropy (ECSP).

Jaarlijks gaat in de Nederlandse filantropie in Nederland ongeveer €4,3 miljard euro (bron: Geven in Nederland) om. Waar die middelen vandaan komen en waaraan ze worden besteed is bekend. Het is echter niet duidelijk in hoeverre deze middelen effectief worden ingezet. De laatste jaren bestaat grote belangstelling voor de impact van charitatieve organisaties. De meeste organisaties laten zien waaraan de middelen worden besteed. Maar of deze middelen daarmee ook goed worden besteed is niet altijd duidelijk. Webbink stelt voor om impact te definiëren als de oorzakelijke bijdrage van een project aan de relevante uitkomsten.

Evidence-based beleid
Kennis over effectiviteit van beleid kan hoge baten opleveren. Beleid dat werkt kan worden uitgebreid en beleid dat niet werkt kan worden stopgezet. Toch leidt nieuwe kennis over de impact van beleid niet vanzelfsprekend tot nieuw beleid. ‘Slecht nieuws' over de effecten van beleid wordt door beleidsmakers regelmatig bestreden met een veelheid aan argumenten: "de opzet van het onderzoek deugt niet", "het onderzoek is te beperkt", "de doelen waren anders" of "het beleid is al lang bijgesteld". Deze reactie van beleidsmakers hangt samen met de vele belangen verbonden aan beleid en het belang dat in politiek en media wordt gehecht aan succesvol beleid. Aan het negeren van ‘slecht nieuws' kunnen echter hoge kosten verbonden zijn vanwege het continueren van beleid dat niet werkt. De relatie tussen onderzoek en beleid kan worden versterkt door bij de opzet van het beleid al te kijken naar mogelijkheden om de effecten op een geloofwaardige wijze vast te stellen. Dinand Webbink bepleit een verschuiving van de focus in het beleid van actieplannen en monitoring naar serieuze evaluaties. "Het gaat immers niet om de acties maar om de resultaten van de acties", aldus Webbink.

Tweede hoogleraar
Dinand Webbink is naast professor Lucas Meijs de tweede hoogleraar die nu verbonden is aan het Erasmus Centre for Strategic Philanthropy (ECSP). Het ECSP is opgericht door Erasmus School of Economics (ESE), Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en stichting Adessium. Doel van genoemde stichting is om de kwaliteit, effectiviteit en transparantie van de filantropische sector in Europa en meer in het bijzonder in Nederland te vergroten. Het ECSP probeert dit te bereiken door middel van wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.

Dinand Webbink heeft een ruime staat van dienst als onderzoeker bij het Centraal Planbureau (CPB). Hij is op dit moment programmaleider Onderwijs & Wetenschap bij het CPB en programmaleider Evaluation Studies bij het Top Institute for Education Research (TIER). Daarnaast is Webbink research fellow van het Tinbergen Instituut en is hij lid van de wetenschappelijke begeleidingscommissie van het programma Onderwijsbewijs dat een groot aantal gecontroleerde experimenten in het onderwijs stimuleert.