Toon alles (2)

Oproep: samen vluchtenlingencrisis aanpakken

30 mei 2016, 13:45
Slotverklaring van 27e EFC-congres: mondiaal appel om samen vluchtelingencrisis aan te pakken.
Slotverklaring van 27e EFC-congres: mondiaal appel om samen vluchtelingencrisis aan te pakken.
Zo’n 700 vertegenwoordigers uit de internationale filantropie hebben hun jaarcongres in Amsterdam op 28 mei besloten met een klemmende oproep aan alle fondsen, maar ook aan andere ngo's, bedrijven en overheden om gezamenlijk de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden.

De tekst van de oproep luidt:
'Wij doen een dringend beroep op de filantropische wereld om samen te werken om de vluchtelingencrisis aan te pakken. Miljoenen mensen verlaten noodgedwongen hun thuis en vluchten voor geweld, vervolging, oorlog,  gevolgen van klimaatverandering en economische ongelijkheid. De uitdaging die deze mensenlijke tragedie met zich mee brengt, vraagt om gezamelijke actie.
De crisis duurt voort en de positie van ontheemden verandert voortdurend. Tijdens onze conferentie 'Imagining and Investing in our Future' hebben we laten zien dat filantropische instellingen in de positie zijn om voor de lange termijn een strategische aanpak te ontwikkelen. De filantropische secotor kan veel betekenen voor de opvang en integratie van migranten binnen Europa en/of het verbeteren van de leefomstandigheden in de landen van herkomst en transitie.  
We hebben de kracht om de beeldvorming wereldwijd rondom de vluchtelingenproblematiek te kenteren. Filantropische instellingen hebben een cruciale rol bij de beïnvloeding van de verschuivende publieke opinie door gevoelens van angst en haat ter discussie te stellen. We hebben de mogelijkheid om de potentie en kracht van ontheemden tot bloei te laten komen en de enorme bereidwilligheid en solidariteit van burgers te ondersteunen en te versterken.
De vluchtelingencrisis is van een ongekende schaal en complexiteit. De finantropische instellingen moeten de handen ineen slaan, bestaande initiatieven uitbouwen, mandaten oprekken en innovatieve oplossingen zoeken. We moeten samenwerken met betrokken stakeholders inclusief overheden, bedrijfsleven en NGO’s. Maar we kunnen dat alleen doen wanneer de politieke leiders nu handelen, hun verantwoordelijkheid nemen en de middelen inzetten die hun ter beschikking staan, inclusief steun aan maatschappelijke initiatieven die zich inzetten voor ontheemden. 
Europa is sterk genoeg om de uitdaging die de vluchtelingencrisis brengt het hoofd te bieden.'

►Voor een uitgebreid verslag van de EFC-conferentie: klik hier
Voor het hoofdredactionele commentaar op de EFC-conferentie: klik hier
 
 
gerelateerde items