Onverantwoord Goed Doen (OGD)

22 mei 2008
Opinie | | Validatie & Toezicht

Vanmiddag wordt het manifest van MVO-Nederland ondertekend door Gosse Bosma, directeur van de Vereniging Fondsenwervende Instellingen (VFI). Hiermee worden de mogelijkheden van maatschappelijk verantwoord ondernemen voor VFI-leden ontwikkeld middels een stappenplan. Een mooi initiatief.

"Ja maar wij waren toch al goed bezig?", zult u zeggen. Wat betreft uw doelstelling zeer waarschijnlijk wel. Maar als organisatie zult u hoogstwaarschijnlijk niet over de mvo-meetlat komen. En dat terwijl u vanuit uw doelstelling zelf bedrijven aanspreekt op deze meetlat.

Gebruiken alle vervoermiddelen van natuurbeschermingsorganisaties bio-fuels of solarenergy? En wat als die fuels de voedselprijzen omhoog jagen? En hoe zit het met de diversiteit van uw bestuursleden en medewerkers? Glazen en gekleurde plafonds? Moet je minimaal grijze haren hebben om in het bestuur te komen van een vermogensfonds? Hoe staat het met de fitheid van de bestuursleden en medewerkers bij uw eigen gezondheidsorganisatie? Uw ‘ethical sourcing' al op orde? Van die vragen.

Dat anno 2008 zo'n manifest wordt ondertekend is prima. Maar als u hier nog niet aan voldoet bent u rijkelijk laat. Laten we afspreken dat al die stappenplannen einde van dit jaar alsnog zijn gerealiseerd!

‘Practice what you Preach. From doing good to doing things even better yourself!'