Onderzoek CGID: ANBI's houden zich niet aan richtlijnen

19 januari 2012
Nieuws | | Validatie & Toezicht


AMSTERDAM (19 januari) - Het onderzoeksprogramma Argos meldde afgelopen zaterdag in haar uitzending gewijd aan toezicht op goede doelen dat een groot aantal ANBI's (Algemeen Nut Beogende Instellingen) zich niet houdt aan de richtlijnen van de Belastingdienst. Argos baseert zich op een onderzoek van het Centraal Informatiepunt Goede Doelen (CIGD). SP-kamerlid Ewout Irrgang heeft al aangekondigd Kamervragen te gaan stellen aan staatssecretaris van Financiën, Frans Weekers.


Het CIGD onderzocht of ANBI's zich houden aan de regels die samenhangen met hun status. Bij de Belastingdienst staan ruim dertigduizend goede doelen geregistreerd als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Uit het onderzoek zou blijken dat tweederde van de organisaties geen onafhankelijk voorzitter heeft. De helft zou geen gescheiden vermogen hebben en een vijfde geen beleidsplan. De organisaties zijn daartoe wel verplicht om in aanmerking te komen voor de ANBI-status. Argos concludeerde in haar uitzending dat er niet of nauwelijks wordt gecontroleerd of organisaties voldoen aan de voorwaarden van de Belastingdienst.


Onderzoek naar Wereld Kanker Onderzoek Fonds

In dezelfde Argos-uitzending werd aandacht besteed aan de besteding van de budgetten bij goede doelenorganisaties. Eind vorig jaar lag Stichting Pink Ribbon al onder vuur. Deze organisatie zou te weinig van het geefgeld besteden aan onderzoek. Hetzelfde verwijt treft nu ook Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Anders dan de naam en de website doen vermoeden heeft deze organisatie volgens Argos maar een beperkt deel van haar inkomsten (14%) besteed aan onderzoek. Het merendeel van het geld werd uitgegeven aan voorlichting. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft 240 duizend donateurs en jaarlijks zes miljoen euro omzet.


"Goede doelen verplicht registeren bij CBF"

Het Centraal Bureau Fondsenwerving heeft een onderzoek ingesteld naar het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Het CBF reageert op de uitzending van Argos: "Het CBF deelt de conclusie dat transparantie en toezicht op goede doelenorganisaties verbeterd moet worden. Het toezicht op goede doelen door het CBF kan aanzienlijk worden verbeterd indien alle goede doelenorganisaties door de overheid verplicht worden zich te registreren bij het CBF."


Over het onderzoek naar het Wereld Kanker Onderzoek Fonds doet het CBF geen mededelingen. "Het CBF verstrekt geen informatie over mogelijke onderzoeken die lopen over één of meerdere goede doelenorganisaties. Slechts de uitkomst van een onderzoek wordt door het CBF openbaar gemaakt", aldus het CBF.


Klik hier om de uitzending van Argos te beluisteren.


Meepraten over dit onderwerp? Kijk op twitter #Argos



VanStokkom VanStokkom

Weinig nieuws en als onderzoeksjournalistiek reden tot zorg. Reden tot zorg omdat Esther ook hier weer de ruimte krijgt te melden dat Coins for Care 16 miljoen Euro heeft opgehaald. Dat is niet het geval. Het was iets meer dan 3 miljoen Euro. Zie > http://nl.wikipedia.org/wiki/Overleg:Esther_Jacobs Nou ja genoeg over Esther. Zou Irrgang nu eindelijk gehoor krijgen ? Misschien. Naar mensen uit de sector wordt in ieder geval nog steeds niet geluisterd. In het FD in 2003 is er al over geschreven > http://www.vermogensfonds.org/informatiekvk Zie ook FM 2005 > http://www.fm-platform.nl/content/pages/page4118.php


a3kemps Adri Kemps

Check voor zekerheid reacties op het internet nav Argos uitzending over goededoelen: weinig andere media nemen Argos bericht over.



EricArends Eric Arends

Luister terug via
http://t.co/eOO4MQcR RT "@LeroyPinas: Interessante uitzending van #Argos. Geen toezicht op uitgaven van goede doelen."


a3kemps Adri Kemps

#CBF reactie nav #Argos uitzending over #toezicht op goede doelen gepubliceerd http://t.co/lvbjCb7u. #Irrgang #SP stelt vragen over #ANBI's.


estherjacobs Esther Jacobs

Kritische kijk goede doelen. Luister Argos 'Gift op Drift' van vandaag:
http://t.co/X6ZSbcdX Of bekijk mn speech bij #SUI:...


gossebosma Gosse Bosma

Argos verwijst naar convenant van goededoelensector met overheid: zomer 2012 weten we wat er anders en beter moet en in 2013 is het geregeld



gossebosma Gosse Bosma

Zojuist Argos geluisterd over controle op goede doelen. Over de breedte moet het beter en voor donateurs duidelijker.



rickpijpers Charity Works

Argos over goede doelen. Eindelijk medestanders!



VanStokkom VanStokkom

Leuk dat Argos er morgen nog eens wat voorbeelden van geeft; al dat geven uit angst en dan ook nog eens aan de verkeerde clubs (2)



estherjacobs Esther Jacobs

Kritische kijk op goede doelen? Morgen (14 jan) zendt Argos 'gift op drift' uit (ik ben ervoor geinterviewd); van 12.15 tot 13.00 radio 1.



OnJo OnJo

Argos - 14 januari: 'Gift op drift': Nederland is een goede doelen land. We zijn er dol op. Volgens het onderzoe...
http://t.co/uqhxe8Em