Omzien naar 2016: het grotere plaatje

15 december 2016, 07:00
Het 'grote plaatje' is voor iedereen weer anders...
Het 'grote plaatje' is voor iedereen weer anders...
Welkom in de laatste editie van De Dikke Blauwe Journaal van 2016. Het was weer een bewogen jaar voor de filantropie. En ook voor De Dikke Blauwe. We hebben het op deze plaats vaak gehad over dingen die niet goed gaan in onze sector. Dat doen we om elkaar scherp te houden. Omdat goed doen altijd beter kan. Met de feestdagen in zicht, willen we het filantropisch jaar 2016 toch met een oerpositieve boodschap afsluiten. Die gaat over 'het grotere plaatje'.
 
Wij gaan niets afdoen aan de 'cri de coeur' van D66-nestor Jan Terlouw op de nationale treurbuis. Dat beeld van het touwtje uit de brievenbus raakte klaarblijkelijk een collectieve snaar. Nu de emoties wat zijn weggeëbd, is er ook wel wat op af te dingen. Prof. Paul Dekker, die bij het Sociaal en Cultureel Planbureau civil society in zijn portefeuille heeft, zei in NRC Handelsblad: 'De publieke opinie en media praten elkaar een donker gat in. Dat kan een self fullfilling prophecy worden.'
 
Dekker zegt het als kenner van de Nederlandse civil society, waarvan onze sector het kloppend hart vormt. Wie, zoals wij als (hoofd)redactie, daarin dagelijks rondstruint, kan toch niet anders dan er met verbazing, bewondering en optimisme naar kijken. Wij begrijpen wel dat het allemaal efficiënter, slimmer en beter kan, dat 'goed doen', maar Nederlanders hebben voldoende vertrouwen in elkaar om zich vol overgave voor de goede zaak in te zetten. Met eigen geld, tijd en kennis groeit en bloeit onze sector in weerwil van alle somberheid over onze onderlinge solidariteit.
 
Er wordt wel gezegd dat het democratisch gehalte van een samenleving wordt afgemeten aan de vitaliteit van haar maatschappelijke middenveld, waar de ondernemende burgers, fondsen, stichtingen, buurtverenigingen zich manifesteren. En met die vitaliteit is volgens ons helemaal niks mis. In Amerikaanse termen zouden we zeggen: The State of our Union is stronger than ever!
 
We zijn niet blind voor groeiende maatschappelijk tegenstellingen, maar we laten ons ook geen spoken aanpraten door opportunistische politici, scoringsdriftige tv-makers of gratuite roeptoeters in de social media. Iedereen die in onze sector actief is, bezoldigd of niet, gaat de feestdagen in met deze gedachte: in Het Land van Goed Doen hangt het touwtje standaard uit iedere brievenbus sinds mensenheugenis. Wij weten niet beter.
 
Wij wensen u en de uwen veel gezondheid, voorspoed en een prachtig filantropisch 2017 en we danken iedereen die ons het afgelopen jaar gesteund heeft in onze ambitie om van De Dikke Blauwe de spraakmakendste zender in het Land van Goed Doen te maken.
 
ps: blijf ons tijdens het kerstreces volgen via Twitter, Facebook en - niet te vergeten - onze website voor het laatste nieuws of stel uw Google Alerts in op 'De Dikke Blauwe'
ps2: onze cadeautip voor onder de kerstboom....De Dikke Blauwe3
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.
 
gerelateerde items