NOV wil met fondsen diversiteit van vrijwilligersbestand vergroten

18 februari 2021
Nieuws | | Vrijwilligers

Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) gaat in samenwerking met het VSBfonds, het Oranje Fonds en het Kansfonds werken aan een aanpak om een divers vrijwilligersbestand bij organisaties door heel Nederland te stimuleren. Met het traject Expeditie Nieuwe Gezichten, dat in januari van start is gegaan, hopen ze vrijwilligersorganisaties te helpen met het maken van nieuwe wervingsplannen en tegelijkertijd nieuwe doelgroepen te inspireren om zich blijvend in te zetten als vrijwilliger. Bernt Schneiders, directeur van het VSBfonds: ‘Door deze nieuwe aanpak krijgen vrijwilligersorganisaties de gelegenheid om zich te verdiepen in andere doelgroepen. We kijken uit naar de resultaten, ook om van te leren voor andere projecten.’
 
Dalende trend
‘Er is een tekort aan vrijwilligers’, stelt NOV. ‘Bovendien zijn organisaties vaak actief op zoek naar nieuwe vrijwilligers, maar weten ze niet altijd waar ze die moeten vinden. Werving is meer dan alleen een goede vacature schrijven.’ Volgens het CBS deed in 2019 ongeveer 46,7% van de Nederlandse bevolking boven de vijftien jaar minimaal één keer per jaar vrijwilligerswerk. Dat wil zeggen: activiteiten in een min of meer georganiseerde vorm. De buurman helpen met boodschappen doen, valt daar dus niet onder. In 2012 lag het percentage vrijwilligers nog op 50,2%; genoeg om te spreken van een stapsgewijze dalende trend tot het coronajaar 2020. Volgens NOV is het daarom nodig om op een duurzame manier nieuwe gezichten aan te trekken. En daarmee bovendien een betere afspiegeling van de maatschappij te vormen. 
Joost van Alkemade, directeur van NOV, zegt hierover: ‘Het is echt van betekenis dat de fondsen hun krachten hebben gebundeld om te investeren in een duurzame toestroom van meer en nieuwe vrijwilligers en daarmee het versterken van de vrijwilligersorganisaties in hun inzet op al die plekken in de samenleving’. 
Ook Sandra Jetten, directeur van het Oranje Fonds, onderschrijft dit: ‘Door dit project te ondersteunen, willen we eraan bijdragen dat vrijwilligersorganisaties een betere afspiegeling van de maatschappij worden, met meer en meer diverse vrijwilligers. Dat is niet altijd gemakkelijk. Verandering komt niet vanzelf, daar zal je bewust keuzes in moeten maken.’
 
Expeditie Nieuwe Gezichten
Met ‘nieuwe gezichten’ doelt vereniging NOV op ‘nieuwe vrijwilligers uit een andere doelgroep dan de groep vrijwilligers die nu in organisaties vertegenwoordigd zijn’. Dat kunnen mensen zijn die eerder actief waren als vrijwilliger of mensen die nog nooit vrijwilligerswerk hebben gedaan. Denk daarbij aan jongeren, ouderen, vrijwilligers met een andere culturele achtergrond, werknemersvrijwilligers of vrijwilligers uit een specifieke gemeenschap, zoals de LHTBTIQ+ - gemeenschap. Voor deze grootschalige expeditie worden 200 begeleiders opgeleid om de vrijwilligersorganisaties te helpen met een nieuwe wervingscampagne. Elke organisatie zal zich daarbij focussen op één specifieke doelgroep en daarbij gestimuleerd worden om buiten de eigen comfortzone te treden, zich te verdiepen in de nieuwe doelgroep en de eigen organisatiestructuur waar nodig aan te passen. Met als beoogd resultaat een verse aanwas van blijvende vrijwilligers en een vergoot netwerk door het samenwerken met andere deelnemende organisaties. 
 
‘Samenleven doe je met elkaar. Iedereen levert daaraan zijn eigen unieke bijdrage, met al zijn kwaliteiten en vermogens. Deze expeditie draagt hieraan bij.’, aldus Henriëtte Hulsebosch, directeur van het Kansfonds.
 
Bron: goededoelen.nl
Klik hier voor feiten en cijfers over vrijwilligerswerk.
Lees hier meer over Expeditie Nieuwe Gezichten.
Marc Wortmann over vrijwilligerswerk in tijden van Corona: klik hier