Toon alles (3)

Opnieuw verliest stichting van Noorse Broeders ANBI-status

22 mei 2019, 06:00
Stichting van Noorse Broeders verliest ANBI-status
Stichting van Noorse Broeders verliest ANBI-status
Na boekenonderzoek concludeert de Belastingdienst dat de Stichting Wereldwijd Evangeliewerk (WEW) in Kampen geen ANBI is. Daarmee raakt de sektarische geloofsgemeenschap Noorse broeders opnieuw de goededoelenstatus van een stichting kwijt, bericht NRC Handelsblad.

De Noorse broeders zijn een internationale geloofsgemeenschap met zo’n 40.000 leden in 65 landen. De Nederlandse tak – 2.000 leden – noemt zich de Christelijke Gemeente Nederland (CGN) en bestaat uit 50 stichtingen en 23 bedrijven.

Stichting WEW

Een van die stichtingen is de stichting WEW. Die inde miljoenen euro’s bij de gelovigen. Volgens de stichting als gift voor het zendingswerk. Het verzamelde geld sluisde de stichting door als ‘leningen’ naar bedrijven van de broeders op Cyprus. De leningen werden niet terugbetaald en rente werd niet betaald.

De Belastingdienst heeft de status van de stichting WEW met terugwerkende kracht tot 1 januari 2008 ingetrokken. Eerder verloor een andere stichting van de broeders, Hippo Mundo Charity, haar ANBI-status nadat ook daar misbruik was geconstateerd.

(Bron: NRC Handelsblad)

Lees hier het volledige artikel
 
gerelateerde items