Opnieuw ANBI-schandaal: exit Hippo Mundo (Noorse Broeders)

20 december 2016
Nieuws | | Tax & Legal

De Belastingdienst heeft de ANBI-status ingetrokken van de stichting Hippo Mundo Charity in Nieuw-Buinen met terugwerkende kracht tot 2010. Deze charitatieve stichting is de afgelopen jaren door de sektarische geloofsgemeenschap Noorse broeders gebruikt om belasting te ontwijken, zo beweerde NRC vorige maand na eigen onderzoek.

Terugvordering

De fiscus concludeerde najaar 2014 al dat Hippo Mundo Charity niet voldoet aan de ANBI-voorwaarden. De stichting zou zich onder meer bezighouden met verboden „bancaire activiteiten”. Dit heeft nu geleid tot het intrekken van de ANBI-status met terugwerkende kracht tot 2 januari 2010, meldt de Belastingdienst op haar site. Dat betekent dat de fiscus de genoten belastingvoordelen van de stichting en haar donateurs (stichtingen en bedrijven van de broeders) kan terugvorderen.

Vijftig stichtingen

Het besluit om de status in te trekken betekent niet dat het kerkgenootschap van de Noorse Broeders in Nederland zijn ANBI-beschikking verliest. De Noorse Broeders tellen in ons land zo’n 2000 leden, die naar buiten treden als Christelijke Gemeente Nederland. Volgens de Belastingdienst zijn er 50 stichtingen en 23 bedrijven ondergebracht bij het kerkgenootschap.

Twee beleidsambtenaren

NRC Handelsblad onthulde vorige maand dat de Noorse Broeders internationale fiscale constructies gebruikten om zo min mogelijk belasting te betalen of om aftrekposten te creëren. Dat gebeurde via drie stichtingen, waaronder Hippo Mundo Charity. Twee leden van de Noorse Broeders bleken beleidsambtenaar te zijn bij het ministerie van Financiën. Zij adviseerden de broeders hoe ze hun organisatie zo fiscaal vriendelijk mogelijk konden optuigen.

Verduisterd

Via Hippo Mundo Charity verstrekten de broeders in 2015 voor 23,5 miljoen aan leningen, de stichting leende zelf voor 8,2 miljoen. De Belastingdienst beschouwt dat als verboden bancaire activiteiten. Ook een van de hoogste Noorse leiders van de broeders, Bernt Aksel Larsen, kreeg van de stichting een lening van 1,6 miljoen euro. De stichting deed dit jaar aangifte tegen een ex-bestuurslid, Jonathan van der L. Hij zou 8 miljoen euro hebben verduisterd.

►Bronnen: NRC handelsblad, Reformatorisch Dagblad, ANP
Eerder bericht over Noorse Broeders in De Dikke Blauwe: klik hier
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier.