NOB waarschuwt voor symboolwetgeving ANBI’s

NOB waarschuwt voor symboolwetgeving ANBI’s
NOB waarschuwt voor symboolwetgeving ANBI’s
18 juni 2013
Nieuws | | Tax & Legal

De Commissie Wetsvoorstellen van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) heeft in een commentaar op de voorgenomen fiscale maatregelen voor ANBI’s aangegeven dat in het voorstel te weinig rekening is gehouden met kleine en buitenlandse ANBI’s. De Orde waarschuwt voor symboolwetgeving die ANBI’s vooral met extra administratieve lasten opzadelt.

De Orde beveelt onder meer aan dat de Belastingdienst bij gebreke van een Rechtspersonen Samenwerkingsverbanden Informatienummer (RSIN) een eigen ANBI-nummer toekent. Daarnaast stelt de Commissie voor om de verplichte publicatie van een telefoonnummer te schrappen, omdat anders bestuursleden van kleine ANBI’s hun privételefoonnummer op internet zouden moeten zetten.

Jaarstukken
De NOB wijst er vervolgens op dat ANBI’s onmogelijk aan de eis kunnen voldoen dat per 1 januari 2014 de jaarrekening over het jaar 2013 op de website staat, omdat die er dan nog niet is. Er moet derhalve een termijn worden opgenomen waarbinnen jaarstukken over een vorig boekjaar moeten worden gepubliceerd. Ook geeft de Orde, vanwege in de praktijk gesignaleerde problemen, in overweging om ANBI’s de mogelijkheid te bieden om de liquidatiebepaling aan de per 22 juni 2012 gewijzigde tekst aan te passen zolang de instelling niet is geliquideerd.

Alternatief notariële akten
Toch is er ook positief commentaar van de Orde, die verheugd is over de mogelijkheid van een alternatief voor de notariële akte voor periodieke giften. Er wordt echter wel verzocht om ter ondersteuning van culturele instellingen deze mogelijkheid al vóór 1 januari 2014 open te stellen. Zo kan er optimaal gebruik worden gemaakt van de multiplier die slechts tot en met 2017 geldt; een periodieke gift al in 2013 moet worden overeengekomen.

Klik hier voor het volledige commentaar van de NOB.