Nieuwe regeling WW en Vrijwilligerswerk

Nieuwe regeling WW en Vrijwilligerswerk
Nieuwe regeling WW en Vrijwilligerswerk
20 januari 2015
Nieuws | | Vrijwilligers

Minister Asscher (foto) heeft met ingang van 1 januari heeft een nieuwe regeling WW en Vrijwilligerswerk in laten gaan. Vereniging NOV verwacht niet dat met de nieuwe regeling alle problemen voorbij zijn. Om deze reden heeft de vereniging met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid afspraken gemaakt om na vijf maanden te evalueren.

De nieuwe regeling gaat uit van wat vrijwilligerswerk is bij (niet-commerciële) organisaties. Als iets bij een organisatie vrijwilligerswerk is, dan mag de ww'er het doen, ongeacht het aantal uur dat hij dat wil doen. Vanzelfsprekend moet hij kunnen voldoen aan zijn andere verplichtingen voor het UWV, wat in de praktijk geen probleem blijkt te zijn.

Wat is vrijwilligerswerk?
Ook voorheen betaald werk kan vrijwilligerswerk zijn bij een organisatie. Voorwaarde is dat het werk minimaal een jaar lang niet gedaan is door een betaalde medewerker. Dit staat in de regeling om werkverdringing te voorkomen. Organisaties die een betaalde baan 1-op-1 overzetten naar een vrijwilligersfunctie, kunnen daar dus voorlopig geen vrijwilliger met een ww-uitkering voor vragen. Vereniging NOV adviseert organisaties die onbekend zijn met vrijwilligerswerk om contact op te nemen met de vrijwilligerscentrale in hun gemeente en het NOV-standpunt te lezen en ter harte te nemen.

Twijfels
De nieuwe regeling is gebaseerd op het systeem van de Algemeen Nut Beogende Insteling (ANBI, hiervan is een register) en Sociaal Belang Behartigende Instelling (SBBI, deze staan niet geregistreerd). Vereniging NOV verwacht dat het bepalen welke organisatie een SBBI is een probleem worden voor de UWV-medewerkers. Ook is de vereniging erg benieuwd welke vrijwilligersorganisaties en vooral ook burgerinitiatieven buiten het systeem van SBBI en ANBI vallen en dus (onterecht) geen vrijwilligers met een ww-uitkering kunnen vragen.