Nieuwe opzet trekt overleg overheid en sector vlot

7 februari 2008
Nieuws | | Politiek en overheid

AMSTELVEEN (7 februari) - De Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) overlegt namens de sector met de overheid. Versnippering en stroperigheid zorgden ervoor dat dit overleg erg moeizaam uit de startblokken kwam. Met de instelling van een platform waarin alle ministeries aanschuiven is nu een duidelijke stap vooruit gezet.


Eind vorig jaar heeft de sector overleg gehad met premier Balkenende en minister Hirsch Ballin. Er is afgesproken dat een overlegplatform wordt opgezet waarin de sector praat met relevante ministeries. Dit in tegenstelling tot de oude situatie waarin contacten moesten worden opgebouwd met diverse ministeries, die relatief onafhankelijk van elkaar opereerden.



"De eerste bijeenkomst nieuwe stijl heeft twee weken terug plaatsgevonden," zegt ISF-directeur Paul Schmitz. "Het doel van het overleg is om elkaar te informeren en relevante zaken af te stemmen. Tijdens het overleg is de afspraak gemaakt dat we binnenkort gaan bepalen welke projecten we oppakken. Dat spoorboekje hebben we nodig, onder andere om te weten welke ministeries er aan moeten schuiven."



Onderwerpen die op de agenda zouden kunnen worden gezet zijn onder andere fiscale en financiele faciliteiten (Ministerie van Financiën), de basisregistratie van goede doelen in het KvK-register (Economische Zaken), en inhoudelijke kwesties die raken aan volksgezondheid, milieu (VROM) en cultuur (OCW). Ook de uitwerking van de nieuwe ANBI-regels heeft de aandacht van het SBF.



Wanneer zal de SBF weer rond de tafel zitten met de overheid? Is er een overlegritme afgesproken? Schmitz: "Een vast ritme is er niet. Er is afgesproken dat we in april weer bij elkaar komen. Ik ben positief gestemd. Men is bereidwillig. Wel zie je ze denken: wat zouden we kunnen bespreken, wat zouden we kunnen doen? Er is ook zorg. Er mag immers geen voorinformatie worden gegeven die nog niet aan de Tweede Kamer is meegedeeld."