Nationale Vrijwilligersprijzen 2021 uitgereikt tijdens livestream

Demissionair minister Hugo de Jonge reikt de juryprijs uit aan BuurtMaaltijden Overvecht. Beeld: Phil Nijhuis.
Demissionair minister Hugo de Jonge reikt de juryprijs uit aan BuurtMaaltijden Overvecht. Beeld: Phil Nijhuis.
15 juni 2021
Nieuws | | Vrijwilligers

Humanitas Get a Grip en Buurtmaaltijden Overvecht zijn de winnaars van de juryprijzen van de Nationale Vrijwilligersprijzen 2021. Dat werd afgelopen donderdag 10 juni bekend gemaakt tijdens een uitgebreide livestream met optredens van o.a. Typhoon. De prijzen werden uitgereikt uit handen van demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Hugo de Jonge en Angelique van Dam, directeur van Humanitas. De livestream is terug te kijken.
 
Nationale Vrijwilligersprijzen
Initiatiefnemer Vereniging NOV, platform voor vrijwillige inzet, reikt jaarlijks de Nationale Vrijwilligersprijzen uit aan landelijke en lokale initiatieven. Daarmee wil de organisatie aandacht geven aan het werk van vrijwilligers en anderen inspireren om ook vrijwilliger te worden. De prijzen worden gefinancierd door het ministerie van VWS en de VriendenLoterij. De twee hoofdprijzen voor lokale en landelijke initiatieven bedragen €7.500 en daarnaast zijn er nog elf videoproducties te winnen, elk ter waarde van €3.000. De VriendenLoterij Passieprijzen zijn tenslotte individuele prijzen voor vrijwillige inzet ter waarde van €250.
 
Buurtmaaltijden Overvecht
Buurthuis de Boog in Utrecht werd tijdens de livestream verrast door een werkbezoek van demissionair minister De Jonge, die de prijs voor hun project ‘Buurtmaaltijden Overvecht’ kwam overhandigen. Initiatiefnemer Erwin van Asselt deelde vanaf de eerste lockdown verse producten van de gesloten horeca samen met studenten uit aan mensen in de wijk Overvecht, die het goed konden gebruiken. Dat idee groeide uit tot het project ‘Buurtmaaltijden’, waarbij professionele koks drie keer per week maaltijden kookten van de overgebleven verse producten voor mensen in de wijk. Inmiddels zijn er volgens de organisatie zo’n 15.000 maaltijden uitgedeeld en hebben de initiatiefnemers de ambitie om van het burgerinitiatief een sociale onderneming te maken.  De Jonge over BuurtMaaltijden: ‘Het werk van vrijwilligers is ongelooflijk belangrijk voor al die verenigingen, wijkprojecten, buurthuizen en andere initiatieven die ons land rijk is. Juist nu. Allemaal dankzij vrijwilligers die tijd vrijmaken om iets moois te betekenen in het leven van een ander. BuurtMaaltijden is daar een prachtig voorbeeld van: mensen uit de buurt die zich met liefde inzetten om hun medebuurtbewoners een maaltijd en een goed gesprek te bezorgen. Een terechte winnaar!’ BuurtMaaltijden won eerder al de Utrechtse Vrijwilligerstrofee.
 
Humanitas Get a Grip
Van de 32 genomineerde landelijke initiatieven kwam het project Get a Grip van Humanitas als winnaar uit de bus. Dit jaar konden bedrijven initiatieven nomineren; Get a Grip werd genomineerd door de ING Bank. Het initiatief is in 2014 opgezet om jongeren met financiële problemen te ondersteunen. Volgens de organisatie hebben jongeren ‘vaak flexcontracten, waardoor ze bij een crisis als eerste hun baan verliezen en daarmee hun inkomen. Dat levert stress, slapeloosheid en schaamte op, waardoor de jongeren moeilijk met hun problemen naar buiten treden. De coronacrisis heeft hier nog een schepje bovenop gedaan.’ Get a Grip probeert deze jongeren door middel van vrijwilligers online en offline te bereiken en te helpen. Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag en jurylid: ‘Extra bijzonder van Humanitas Get a Grip is dat ze jongeren bereiken door andere jongeren in te zetten en zo de schaamte overkomen. Echte inclusie waar ze trots op mogen zijn. Bovendien zorgen ze dat jongeren mee kunnen blijven doen aan de maatschappij. En inclusie gaat over mee mogen en kunnen doen.’
 
Vakjury
De jury van de Nationale Vrijwilligersprijzen 2021 bestond uit Abdelkader Benali, Kathleen Ferrier, Nanoah Struik, Rick Brink, Jan van Zanen en Marianne Besselink. Geheel passend bij het thema van Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet, dat dit jaar plaatsvindt, heeft de jury volgens de organisatie vooral gelet op nieuwe gezichten. De organisatie zou graag willen dat ‘zoveel mogelijk mensen en initiatieven meedingen naar de prijzen’. De jury zou daarbij ook hebben gekeken naar wat organisaties hebben gedaan om nieuwe gezichten bij hun organisatie thuis te laten voelen. Ook werd er meegenomen hoe organisaties hebben ingespeeld op corona. NOV: ‘Organisaties die van deze last een daad hadden gemaakt, wekten de sympathie van de jury.’
 
Bron: NOV.
Kijk hier de livestream terug.
Lees ook: ‘Partin en Giving Tuesday organiseren themaweek voor armoedevermindering’

Bekijk ook hier de livestream:
NOV