NAP Thesis Award: twee winnaars beste filantropiescriptie

NAP Thesis Award: twee winnaars beste filantropiescriptie
NAP Thesis Award: twee winnaars beste filantropiescriptie
13 februari 2019
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Donderdag 7 februari is voor de tweede keer de NAP Thesis Award, de prijs voor de beste scriptie op het gebied van filantropie, uitgereikt op de Tilburg University tijdens het symposium ‘Inzicht in Veerkracht’. Dit keer wordt de eerste prijs gedeeld door Martje Nooij met haar scriptie ‘Is een goede exitstrategie het halve werk?’ en Lieke van ‘t Veer ‘An exploration of the philanthropic engagement of Dutch major donors’. 
 
De NAP Thesis Award is een initiatief van de Netherlands Academy of Philanthropy (NAP), een in 2016 opgericht samenwerkingsverband van de Maatschappelijke Alliantieen wetenschappers die actief zijn op het gebied van filantropie. De prijs heeft tot doel om studenten te enthousiasmeren voor filantropie. 
 
Jury
De jury bestaat uit voorzitter Mariëtte Hamer (SER), Rien van Gendt (European Cultural Foundation/Maatschappelijke Alliantie), Marie Hélène Cornips (Fonds 21) en hoogleraar filantropie René Bekkers (VU). Gastjurylid was dit jaar hoogleraar financiēle economie Sylvester Eijffinger - niet geheel onbekend in de filantropiewereld- van de Tilburg University. De jury heeft met name gelet op het belang van de scriptie voor de sector filantropie en of er sprake was van vernieuwend(e) onderwerpen en onderzoek.
 
De tweede uitreiking van de NAP Thesis Award (editie 2018) vond plaats aan het einde van het symposium Inzicht in Veerkracht. Het symposium stond in het teken van het Impactprogramma van Tilburg University. Dit is een programma waarin wetenschappers samen met maatschappelijke partners en overheidsinstanties werken aan het stimuleren van een veerkrachtige samenleving. Daarbij wordt gestreefd naar nieuwe inzichten en oplossingen voor de uitdagingen van individu en samenleving in de 21e eeuw.
 
Spannend
In totaal waren er 6 scripties van 2 universiteiten ingezonden voor 31 december 2017 die met minimaal een 7,5 waren beoordeeld. ‘Tot de dag voor de uitreiking was het spannend’, vertelt Guus Kramer, directeur van de Maatschappelijke Alliantie. ‘Alle verschillende visies van de juryleden moesten bij elkaar worden gebracht om er vervolgens één geheel van te maken. Gelukkig kwamen we tot de gezamenlijke conclusie dat we een gedeelde eerste prijs moesten doen.’ 
 
Kramer: ‘De ene prijswinnaar, Martje Nooij, studeerde af in de richting van Recht, Economie, Bestuur en Organisatie (UU). Zij heeft zich gericht op de exitstrategie van fondsen en particuliere initiatieven. Als je overweegt om een goed doel te ondersteunen dat moet je op dat moment al nadenken over hoe lang je dat gaat doen, hoe dat eruit gaat zien en ook hoe je gaat sturen om te stoppen of hoe je gaat overdragen. De andere prijswinnaar Lieke van ’t Veer heeft de studie Global Business en Sustainability (EUR) afgerond. Zij heeft zich gebogen over de vraag: Wat zijn beweegredenen voor grote donoren om te gaan geven? Dit heeft zij modelmatig uitgewerkt. Het mooie van deze gedeelde eerste prijs is dat de twee scripties elkaar aanvullen. Beide gaan over relevante overwegingen bij het starten van donatietrajecten.’
 
De twee winnaars ontvingen 500 euro gesponsord door het netwerk Network Young Philanthropic Professionals. kunnen een dag meelopen bij de SER, mogen een opleidingsmodule kiezen bij het Centrum voor Filantropische Studies van de Vrije Universiteit en krijgen exposure op het platform van De Dikke Blauwe.
 
Wicked question
De Maatschappelijke Alliantie wil de NAP Thesis Award laten uitgroeien tot een jaarlijkse traditie voor scripties over filantropie. Guus Kramer:‘Voor de volgende editie willen we graag een ‘challenge’ uitschrijven over een bepaald onderwerp, een zogenaamde wicked question, dus een vraag met grote maatschappelijk relevantie. Op basis hiervan roepen we studenten op om over deze wicked question een scriptie te schrijven. We kunnen zo niet alleen studenten nog meer betrekken bij belangrijke maatschappelijke vragen die er spelen en daarbij met goede oplossingen te komen, maar we zorgen er ook voor dat het te organiseren symposium en de prijswinnende scripties meer samenhang met elkaar krijgen. Hoe meer informatie we vooraf duidelijk maken en uitzetten, hoe concreter we met elkaar kunnen worden. Volgend jaar zal er voor de prijsuitreiking weer een nieuwe locatie worden uitgekozen. We hebben al een universiteit in gedachten.’  
 
►Meer informatie over de prijsuitreiking ook in het verslag van de Maatschappelijke Alliantie.
 
►Lees het DDB-verslag van de winnaar van vorig jaar: klik hier
Auteur Barbera Elgersma is als freelance journalist en redacteur verbonden aan De Dikke Blauwe.