Timothy Nahr winnaar van eerste NAP Thesis Award

Timothy Nahr heeft de eerste NAP Thesis Award gewonnen.
Timothy Nahr heeft de eerste NAP Thesis Award gewonnen.
29 januari 2018
Nieuws | | Scripties en dissertaties

Zojuist is de eerste NAP Thesis Award uitgereikt tijdens het internationale symposium Government Policy and Nonprofit Finance op de Vrije Universiteit in Amsterdam. De prijs voor de beste masterscriptie ging naar Timothy Nahr voor Assessing the relation between accountability, performance and donation levels: A view from the Dutch NGO sector. Nahr bestudeerde of meer verantwoording leidt tot meer donaties. Het bijzondere is dat hij dat deed vanuit de discipline accounting & control.
 
De Netherlands Academy of Philanthropy (NAP) werd in 2016 opgericht door een samenwerkingsverband van de Maatschappelijke Alliantie en wetenschappers die actief zijn op het gebied van filantropie. Dit was de eerste editie van de scriptieprijs, die een jaarlijkse traditie moet gaan worden. De jury, bestaande uit voorzitter Mariëtte Hamer (SER), Rien van Gendt (European Cultural Foundation/Maatschappelijke Alliantie), Marie Hélène Cornips (Fonds 21) en René Bekkers (VU) ontving acht inzendingen van zes verschillende universiteiten.
 
Beoordeling
De scriptie moest in 2017 zijn geschreven en met minimaal een 7,5 beoordeeld zijn. De jury heeft vooral gekeken naar het belang van de scriptie voor de sector filantropie en vernieuwend(e) onderwerpen en onderzoek en beoordeelde de inzendingen naar aanleiding van de volgende criteria: onderwerpkeuze en sociale relevantie, academische kwaliteit en stijl.
 
Winnaar Timothy Nahr maakte in zijn scriptie een kwantitatieve analyse met de gegevens van 150 Nederlandse ngo’s om het verband tussen verantwoording, prestaties en donaties te onderzoeken. Hij bestudeert of meer verantwoording leidt tot meer donaties. De jury: ‘Een mooi kwantitatief onderzoek naar kwalitatieve factoren bij de interpretatie van effectiviteit van goede doelen. Een doorwrochte, heldere scriptie vanuit economisch perspectief, met relevante vraagstelling en gestaafd met groot aantal kwantitatieve data.’
 
Geldprijs
Nahr ontvangt duizend euro, een aanbevelingsbrief van een van de NAP- of juryleden en ‘de mogelijkheid om te netwerken met invloedrijke personen en de carrièremogelijkheden uit te breiden’. De geldprijs van duizend euro is gesponsord door de stichting Network of Young Philanthropic Professionals (NYPP), een platform voor jong bestuurstalent dat zich wil inzetten voor filantropische vermogensfondsen.
 
Tweede plaats
Op de tweede plaats staat Sophie Jansen die onderzoek deed naar de kernwaarden die major donors overhalen om te doneren aan Nederlandse kunstinstellingen. Jansen is zeer betrokken bij de sector filantropie (zij diende voor deze scriptieprijs twee scripties in) en riep op De Dikke Blauwe jongeren ook op hetzelfde te doen. ‘Sophie heeft een mooi kwalitatief onderzoek gedaan naar mechanismen van donoren. Het belang dat volgens Sophie door de donoren aan de publieke belangen wordt gehecht, heeft een boeiend spanningsveld met de beperkte waarde van transparantie volgens Timothy’, aldus de jury.
 
BOGO casestudy op derde plaats
Pam van Wanrooij eindigde op de derde plaats met een casestudy waarin de effectiviteit van het Buy-one-give-one model (BOGO) bij bedrijven, ngo’s en begunstigden bestudeerd wordt. Het onderzoek geeft relevante aanbevelingen (‘best practices’) voor het werkgebied en de rol van van filantropie en aangrenzende gebieden, met name voor bedrijven die overwegen om het BOGO-model te implementeren. De jury: ‘Het feit dat Pam van Wanrooij een relatief nieuw fenomeen tot onderwerp heeft gekozen verdient lof.’

 
Binnenkort op dedikkeblauwe.nl een verslag van de uitreiking en een interview met de winnaar.