Mogilino

Mogilino
Mogilino
8 november 2007
Opinie | | Ontwikkelings samenwerking

‘Een Mogilino?'.

'Nog een Mogilino.'

‘Weer een Mogilino.'

Het woord Mogilino moet het synoniem worden voor; ‘een kleine en vergeten groep mensen die in zeer slechte omstandigheden leven zonder redelijke aandacht of zorg'. Mogilino ligt in het noorden van Bulgarije. In een tehuis in Mogilino wonen zo'n 75 kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke functiebeperking.

Wie op 7 november 2007 op internet via Google zocht naar Mogilino in Nederlandstalige pagina's kwam het woord exact tien keer tegen (in de volledige Google archieven komt het woord 895 keer voor), twee keer op een website van het Europarlement, één keer op een website van AlertAfA waar Mogilino in een pagina over Bulgarije genoemd wordt onder de titel; ‘Liever in het gevang dan in een Bulgaarse inrichting'. De vierde keer op mijn weblog en de overige zes keer gaat het over Mogilino in Rusland of anderszins.

In september heeft de BBC een circa negentig minuten durende documentaire uitgezonden over het tehuis in Mogilino onder de titel ‘Bulgaria's Abandoned Children'. Een documentaire waar zo'n negen maanden voor gefilmd werd op locatie. Bulgarije, net dit jaar lid van de EU, werd overvallen door de documentaire. Dat leverde de gebruikelijke reacties op. Reacties in Nederland bleven uit omdat de documentaire hier niet te zien was en hier (nog) niet door de pers is ‘opgepikt'.

Darfur met 6 miljoen inwoners en 200.000 doden in de afgelopen vier jaar is terecht een humanitaire crisis genoemd. In Mogilino gaat het om 75 kinderen. Geen humanitaire crisis. Wel een humanitaire ramp. Al was het maar omdat hij binnen de EU plaats kan vinden. Hoeveel Mogilino's zijn er in Bulgarije ? Hoeveel zijn er elders in de Europese Unie, laat staan daarbuiten.

Het is goed dat de George Clooney's van deze wereld aandacht vragen voor grote zaken. Het is goed dat iedereen zich bezig lijkt te houden met Al Gore's ideeën rondom het klimaat. Van mij mag iedere Voormalige Bekende Nederlander (VBN'er) of onbekende journalist iets moois ondernemen of iets moois schrijven. Maar er moet ook aandacht zijn en blijven voor de ‘kleine' rampen. Is het teveel gevraagd of had de Nederlandse pers samen met een VBN'er als Katja Schuurman inmiddels de aandacht moeten vragen voor Mogilino. Want zo'n ‘Return to Sender' initiatief is toch het zoveelste in een dozijn ? En die inbraak op de GPD computers door ‘de vazallen van Donner' was toch met name een gebrek aan beveiliging en gezond verstand bij de GPD..... Of heb ik te lang naar de beelden van Mogilino gekeken ?

Oordeel zelf en kijk. Niet op YouTube maar op Google Video zoekwoord, inderdaad, MOGILINO !