Met of zonder ballen

6 december 2006

Volgende week dinsdag houdt de brancheorganisatie voor landelijk wervende goede doelen VFI haar jaarlijkse ledenvergadering. FM-columnist Tom Doude van Troostwijk zal dan een discussie leiden waarin het maatschappelijk effect op de samenleving centraal staat. "Maatschappelijk effect is hét thema van 2007" volgens de VFI. Dat is een misvatting.

Maatschappelijk effect van goede doelenorganisaties is altijd al het belangrijkste thema geweest. Het probleem was echter dat de vertrouwensbreuk met het gevende publiek al weer enige tijd de agenda van vooral de VFI-achterban domineerde. Daardoor moest de blik noodgedwongen meer naar binnen worden gericht en leek het wel of Codes, Convenanten, Implementatie- en Vervlechtingscommissies belangrijker waren dan het uiteindelijke doel van goede doelen: een positieve impact hebben op onze samenleving.

Die noodzakelijke inhaalslag heeft tijd en energie gekost. Meer dan de goede doelen lief was. Misschien wel omdat zij in dit proces te reactief waren gebleven. Ik zou daarom de VFI-vergadering van dinsdag het volgende willen voorhouden: prima dat u allen maatschappelijke impact weer bovenaan uw lijstje zet. Maar durf eens een cruciale stap verder te zetten en probeer nu zelf eens de agenda te bepalen door vooral de meting van uw impact te stimuleren en te bevorderen. En ja: dat is lastig, moeilijk, kost tijd en geld. En er spelen concurrentieoverwegingen, naast duizend andere bezwaren.

Ik garandeer u echter één ding: als u erin slaagt om de impact van uw goede werk op onze samenleving nauwkeuriger en accurater in kaart te brengen, dan leidt u de dans met uw share- en stakeholders en kunnen de kostendiscussies - speeltje van de dagbladen en traditioneel het grootste afbreukrisico voor goede doelen - tegen een heel andere achtergrond gevoerd worden.

Nou eens kijken of ze ballen hebben bij de VFI dinsdag.


5, hoofdredacteur FM