Meer tijd voor aanvraag ANBI-beschikking

25 november 2009
Nieuws | | Tax & Legal

AMSTERDAM (25 november) - Staatssecretaris De Jager van Financiën geeft ANBI’s (Algemeen Nut Beogende Instellingen) een maand extra tijd om een nieuwe beschikking bij de Belastingdienst aan te vragen.


De aanvraagformulieren kunnen nog tot 6 januari 2010 worden opgestuurd naar de Belastingdienst. Ook de vervaldatum van de huidige beschikking schuift een maand op. Deze vervalt per 1 februari 2010 in plaats van 1 januari 2010. Dat bericht het ministerie van Financiën op zijn website. Dat betekent voor particulieren dat giften die tussen 1 januari en 1 februari 2010 aan een ANBI zijn gedaan sowieso vrij van belastingaanslag zijn.


Successiewet

De extra maand is voor ANBI’s van belang met het oog op de nieuwe Successiewet. Volgens het huidige wetsvoorstel moeten deze instellingen per 1 februari naast de huidige voorwaarden ook voldoen aan twee nieuwe voorwaarden. Ten eerste moet de instelling zich voor minimaal negentig inzetten voor het algemeen belang (nu: 50%) en ten tweede mogen de instelling of de direct betrokkenen niet aanzetten tot haat of geweld. Leidinggevenden en gezichtsbepalende personen mogen hiervoor in de afgelopen vier jaar niet zijn veroordeeld. De verwachting is dat het aantal ANBI’s hierdoor met minimaal tien procent zal afnemen.


43.000 ANBI’s

Hoewel het wetsvoorstel nog behandeld moet worden door de Eerste Kamer, stuurde de Belastingdienst vooruitlopend daarop een formulier aan alle 43.000 ANBI’s. Daarmee kunnen zij aangeven of ze aan de nieuwe voorwaarden voldoen. Instellingen die de Belastingdienst heeft aangewezen als ANBI, hoeven geen successierecht of schenkingsrecht te betalen over erfenissen en schenkingen die zij ontvangen. Uitkeringen die een ANBI doet in het algemeen belang, zijn vrijgesteld van schenkingsrecht. Tenslotte kan een donateur giften van de inkomsten- of vennootschapsbelasting aftrekken.