Manifest ‘Nederlanders willen helpen’ aangeboden aan informateur

Beeld: Liz Weddon/Unsplash.
Beeld: Liz Weddon/Unsplash.
2 juni 2021
Nieuws | | Politiek en overheid

Op 1 juni is het eerste exemplaar van het Manifest Nederlanders willen helpen. Geef ons de ruimte gepresenteerd aan informateur Mariëtte Hamer. Met het Manifest willen initiatiefnemers Samenwerkende Brancheorganisaties Filantropie (SBF) en Goede Doelen Nederland (GDNL) bij de kabinetsformatie aandacht vragen voor de positie van de goededoelensector en het maatschappelijk initiatief.

Nederlanders willen helpen

Eerder dienden de koepels al een brief in bij informateur Tjeenk Willink, de voorganger van Hamer, om de maatschappelijke waarde van de filantropiesector onder de aandacht te brengen. Nu is er het Manifest: ‘Nederlanders geven tijd, geld en energie. Omdat ze geven om de samenleving, om de wereld en om elkaar. We hebben ruimte nodig om dat te kunnen blijven doen. Maar deze ruimte is niet vanzelfsprekend. De overheid neemt steeds vaker maatregelen die, bedoeld of onbedoeld, de ruimte om te geven en steun te vragen inperken. Daarom vragen we de politiek heel expliciet: geef ons die ruimte.’ 

Burgerinitiatief

Vorige week is het eerste exemplaar van het Manifest samen met een brief aangeboden aan informateur Mariëtte Hamer. In de brief komen de koepels op voor de belangen van de burgers die ‘goed willen doen’ en wordt het belang van het burgerinitiatief uitgelicht. Daarbij wordt verwezen naar een specifieke passage uit het eindverslag van Willink:
 
'Erkenning en steun van de overheid aan burgerinitiatieven (de maatschappelijke democratie) zijn een blijk van vertrouwen van de overheid in haar burgers. Het sluit aan bij de Nederlandse traditie. Te vaak is een burgerinitiatief nu een ‘hordenloop’. Meer in het algemeen moet duidelijk worden wat de burger van de overheid mag verwachten (aan zorg en zeggenschap) en de overheid van de burger (aan inzet en onderlinge solidariteit): een nieuw sociaal contract en openheid over de wederzijdse verwachtingen.'
 
Ook  de voorzitters van de Tweede Kamerfracties en een aantal woordvoerders in de Tweede Kamer hebben het Manifest inmiddels ontvangen.
 
Inhoud
De koepels hopen met het Manifest een ‘inspirerende bijdrage’ te leveren aan een nieuw regeerakkoord. Ze stellen daarbij ‘dat de vrijwillige inzet van Nederlanders van groot belang is voor nu en in de toekomst’ en dat ‘Nederland de inzet en betrokkenheid van al die actieve mensen nu meer nodig heeft dan ooit’. Daarbij wordt gedoeld op het opbouwen van de economie en het herstel van de maatschappelijk gevolgen van de coronacrisis. De initiatiefnemers vragen de politiek dan ook expliciet om ruimte, door aandacht te vragen voor de volgende vijf punten:
 
-Geven te stimuleren door het behouden van de giftenaftrek.
-De steunmogelijkheden te beschermen door de kanalen zoals post, telefoon, het gesprek of straat of aan de deur voor goede doelen open te houden.
-Het transparant, veilig en schoon houden van de sector door nieuwe wet- en regelgeving te toetsen op onnodige nadelige gevolgen en zelfregulering en extern toezicht als uitgangspunt te nemen.
-Vrijwilligerswerk aantrekkelijker te maken door het aantrekkelijker te maken voor werknemers en jongeren.
-Het wettelijk steviger verankeren van het maatschappelijk karakter van het loterijstelsel, waarbij de financiële bijdrage aan goede doelen, cultuur en sport duurzaam wordt veiliggesteld en waar mogelijk vergroot.

Steun

Het Manifest ‘Nederlanders willen helpen, geef ons de ruimte’ wordt ondersteund door verschillende partijen als Partos, Vereniging NOV, Partin en NOC*NSF.

Bron: Goede Doelen Nederland
Lees hier de brief aan Mariëtte Hamer.
Lees hier het volledige manifest.
Lees ook: ‘Brief van koepels aan Tjeenk Willink: balans kan en moet beter’