Laat de natuur je coachen

Laat de natuur je coachen
Laat de natuur je coachen
9 september 2021
Opinie | | Filantropie

In ons leven en werk worden we regelmatig met vraagstukken geconfronteerd. DDB Expert en natuurcoach Jeroen den Uyl zet de natuur in voor verdieping en helderheid.

De natuur biedt antwoorden. Als je met een open mind en in een vertraging de natuur op je laat inwerken…  Hoe mooi is het, de natuur jouw coach laten zijn? Dat is wat we natuurcoaching noemen. Het is een indirecte maar vaak effectieve manier om het vraagstuk van een deelnemer tot helderheid te brengen.

In mijn werk als trainer zet ik deze vorm graag in. De deelnemers krijgen de opdracht om met vertraging de natuur in te gaan en al lopend zich open te stellen voor alles wat zich aandient. Niet alleen het schone, ook het mindere. Het oordeel daarover terug te houden. Wat valt hen op, wat trekt aan. De deelnemers verzamelen het materiaal. En met het materiaal maken ze een collage. De collage brengt een verrassend scherp beeld van het oorspronkelijk ingebrachte vraagstuk. Een verrijkt beeld dat in wezen de ingrediënten voor de antwoorden al in zich bergt.

Op de foto zie je een collage van een deelnemer. De deelnemer licht de collage toe. Over de subtiliteiten van het groen, het oude, dode materiaal en de levensvolle bladeren. De vraag van de deelnemer krijgt diepgang, nieuwe nuances en zakt werkelijk in. Niet meer in het hoofd, maar ook in hart en buik.

Voor mij als trainer is de natuur mijn maatje. Ik hoef bijna niets meer te doen. De natuur doet immers haar werk voor deelnemers vooral en ook voor mij.

Dat zouden we misschien vaker kunnen doen: we laten gewoon de natuur haar werk doen.


►Wilt u meer bijdragen van en over Jeroen den Uyl lezen? Klik hier.
♦Wie is Jeroen den Uyl? Klik hier